Megnyitó beszédei

Hefter László - Az ítélőtábla ólomüveg ablakainak készítője

A Ferenczy-díjas üvegművész és restaurátor így vall magáról:
"Az én ablakaim a valóságról a képzeletre nyílnak. Élmények, színek, formák és fények találkozásai a szívemmel. Energiaforrás mindazoknak, akik hittel, érzelemmel és értelemmel élnek."

Hefter László művészetének jelentős szerepe van abban, hogy az üvegfestészet ma Magyarországon is egy független, szabad művészi kifejezési forma.

Munkásságának kiemelkedő elismerése az 1997-ben elnyert Ferenczy Noémi-díj. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt itthon és külföldön.

Jelentősebb üvegművészeti munkái között számunka a legmeghatározóbb a megyei bíróság dísztermébe készült címer, szimbólumok, ólmozott díszüvegek, és kiemelem még a Győri Székesegyház és a Pannonhalmi Főapátság Bazilikájának üvegablakait.

A megnyitón elhangzott beszéde

Partatics Zorán - Az ítélőtábla épületének tervezője

A rendszerváltás utáni építész-generáció tagjaként gyorsan és határozottan indult a pályán. Korai munkáival hamar magára vonta a szakma figyelmét. 1998-ban a Pécsi Gandhi Alapítványi Gimnázium és Kollégium tervezéséért Pro Architectura díjjal jutalmazták.

További elismerést jelentett:

  • 2003-ban ismét Pro Architechtura díj (Gyula I. sz. Posta)
  • 2003 Év Szép Háza Díj II. helyezése (Családi ház- Pécs, Égervölgy)

1992-2000-ig tervezést oktatott a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki Főiskolai Karán.

Szakmai életéhez az építészeti témájú írások legalább úgy hozzátartoznak, mint épületei. Elemző, feltáró tanulmányokat is publikál szaklapokban. Ilyen a Pécsett megjelenő Echo kulturális folyóirat, amelynek szakmai szerkesztője. Elemző cikkei jelennek meg más szakmai lapokban is.

Csoportos kiállításon vett részt Budapesten, Pozsonyban, Kassán, Berlinben, Bukarestben. Egyéni kiállítása 1998-ban volt a Pécsi Kisgalériában.

A megnyitón elhangzott beszéde

Lebó Ferenc - A Győri Ítélőtábla kültéri Justicia szobrának megalkotója

A sokoldalú művész munkásságát pályája kezdetén főleg kisplasztikai alkotásai és restaurátori tevékenysége jellemezte. Ma már jelentős sikereket tudhat magának, mint szobrász és éremművész is.

A Magyar Nemzeti Bank az általa tervezett emlékpénzekből többet is kibocsátott.

Díjazott munkái közül kiemelkedő a Szent István emlékpénz, amellyel az USA-ban rendezett pénzszépségversenyen I. helyezést ért el 1990-ben.

Szobrászként köztéri alkotásai találhatók – többek között – Budapesten, Udvardon (ahol 1996-ban díszpolgárrá választották), Győrben, Ópusztaszeren, külföldön Sao Paulóban, Rómában.

Lebó Ferenc szobrászata hagyománytisztelő. Műveiben elmúlt korok nagy mestereinek művészi eredményeit aktualizálja és tovább örökíti korunk számára.

A megnyitón elhangzott beszéde