Összbírói értekezlet a Győri Ítélőtáblán

A 2021. ítélkezési évről beszámoló összbírói értekezletét a Győri Ítélőtábla 2022. május 10. napján tartotta meg. Az értekezleten megjelent dr. Senyei György az OBH elnöke, dr. Hilbert Edit és dr. Abért János az OBT tagja és az ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó törvényszékek elnökei is.

Dr. Senyei György a felszólalásában hangsúlyozta, hogy az ítélőtábla illetékességi területe az ország egyik legfejlettebb régiója, melynek következményeként az ügyek száma és nehézségi foka meghaladja az országos átlagot. A járvány következményeként az országos ügyérkezés mértéke csökken, ebben a régióban viszont ez nem feltétlenül így van. Kiemelte az ítélőtábla ítélkezési évre vonatkozó elnöki beszámolója adataiból, hogy a Győri Ítélőtábla a 2021. évben a csekély mértékű ügyszámnövekedés mellett a befejezéseit már érzékelhető módon (3,5%-al) növelte. Értékelése szerint az ítélőtáblán megalapozott, időszerű ítélkezés folyik. Az OBT-vel való kapcsolattartást úgy jellemezte, hogy kiegyensúlyozott, folyamatos konzultációt folytat az Országos Bírósági Tanáccsal, amely nem válhat ellenőrzéssé, az ellenrzés pedig irányítássá.

Dr. Széplaki László a Győri Ítélőtábla elnöke az ítélkezési év statisztikai adatai ismertetése mellett kiemelte, hogy a covid-járvány mintegy kétéves időszaka alatt megnövekedett a távmeghallgatások jelentősége, melyeket a büntető tanácsok nagy számban folytattak le. Kitért arra, hogy az OBH 25 millió forintos támogatásával az ítélőtáblán épületenergetikai beruházás történt napelemek elhelyezésével, így az ítélőtábla részben zöldenergiával működik, amely várhatóan kiváltja a villamosenergia felhasználás 30-35%-át. Az ítélkezést hatékonynak nevezte, mivel a Győri Ítélőtáblán az ügyek 90%-a fél éven belül befejeződik.

dr. Hilbert Edit, az OBT soros elnöke hozzászólásában az OBT tevékenységéből megemlítette, hogy az OBT informatív  honlapja működik, azon az OBT határozatai kereshető formában megtalálhatóak. Az OBT a közelmúltban új bírói etikai kódexet alkotott. Az OBH elnökével az OBT kapcsolatát konstruktívnak és a jogszerűség talaján állónak nevezte.

Győr, 2022. május 10.