Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete a Győri Ítélőtáblán 2015. szeptember 9-én

A vádlott és K. J. K. sértett házastársak voltak, majd kapcsolatuk megromlott, és 2008-ban elváltak. A kapcsolatuk többszöri sikertelen helyreállítására tett kísérletet követően a vádlott 2011. július 24-én telefonon közölte K. J. K. sértettel, hogy a személyes tárgyait összedobálta, azokat az utcára kirakta. K. J. K. sértett a közelében lakó N. R. sértettel annak hétvégi házába ment, és elpanaszolta a vádlott korábbi fenyegetéseit. A féltékeny vádlott azonban szeszesital fogyasztást követően meglátta, hogy volt felesége N. R. sértett gépkocsijába beszállt és elindultak. A vádlott számonkérési célzattal utánuk indult, majd 19:18 körüli időpontban egy kereszteződésben szándékosan N. R. sértett által vezetett személygépkocsi – melyben a jobb hátsó ülésen K. J. K. sértett utazott – jobb hátsó részének ütközött. Később a vádlott ismét a sértettek gépkocsijának ütközött. Ezt követően még három alkalommal ütközött a sértetti gépjárműnek. Az utolsó ütközés következtében az N. R. sértett által vezetett gépjármű felborult, majd kerekeire részben visszafordulva egy fára felakadva állt meg. A vádlott által vezetett gépkocsi egy kandeláberoszlopot kidöntve állt meg. Az ütközést követően a vádlott egy 10 cm pengehosszúságú zsebkéssel a kezében kiszállt, és a szintén kiszálló N. R. sértett felé indult, „most megdöglesz!” fenyegetéssel, mely támadás elől a sértett kihátrált. A vádlott ezután a zsebkéssel a kezében beült N. R. sértett gépkocsijába, ahol K. J. K. sértett a jobb első és hátsó ülés közé lecsúszva helyezkedett el. A vádlott K. J. K. sértettet is fenyegette, aki sokkos állapotba került. A vádlott a mentők kiérkezésekor kiszállt a gépkocsiból, és a további támadás szándékával felhagyott. A sértettek 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.
A tényállás alapján az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a vádlottat emberülés bűntettének kísérlete, 2 rb személyi szabadság megsértésének bűntette, valamint rongálás bűntette miatt 10 év szabadságvesztésre, 10 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyész a vádlott és védője fellebbezése folytán eljáró Győri Ítélőtábla a mai napon megtartott nyilvános ülésen a az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és a vádlott terhére megállapított szabadságvesztés időtartamát 7 évre leszállította, azt börtönfokozatban rendelte végrehajtani és 7 évre enyhítette a közügyektől eltiltás mellékbüntetést is. Az ítélet indoka az enyhítő körülmények túlsúlya mellett az volt, hogy a vádlottnál az elmeműködés olyan kóros állapota forgott fenn a cselekmény elkövetésekor, mely a bűncselekmény következményeinek felismerésében, illetve az annak megfelelő cselekvésben közepes mértékben korlátozta, ez pedig a büntetés korlátlan enyhítését tette lehetővé. Figyelemmel ugyanakkor a vádlott által elkövetett három különböző bűncselekményre, a szabadságvesztés 7 év tartamban való meghatározása a büntetési célok elérése érdekében szükséges. A szabadságvesztés végrehajtásának fegyház helyett börtönfokozatban való elrendelését a vádlott idősebb kora és megromlott egészségi állapota indokolta.

Dr. Ferenczy Tamás, szóvivő