Emberölés kísérletének bűntette a Győri Ítélőtáblán

A vádlott (1952) 1990-ben „feketén” megvásárolt egy lőfegyvernek minősülő, amerikai gyártmányú, nagy kaliberű Remington vadászpuskát, amelyet az ágya alatt tartott. A vádlott a sértettel, annak szomszédba költözése óta haragos viszonyban volt, mert a vádlott 16 macskát tartott, ami zavarta, mivel azok esetenként az udvarára piszkítottak, és a vádlott rendszeresen leselkedett is a sértett után. A sértett a vádlott bosszantása miatt a vád tárgyává tett cselekményt megelőzően nem sokkal légpuskával  meglőtte a vádlott egyik macskáját, mely miatt a vádlott feljelentése nyomán a sértettet a Mosonmagyaróvári Járásbíróság jogerősen állatkínzás miatt pénzbüntetésre ítélte. A vádlott ezután 3 darab sörétes lőszert vásárolt és azokat átalakította. Kettőbe vaktöltényt tett, egybe pedig a meglőtt macskájából kivett két darab kisméretű sörétet. Az ilyen módon nyert kiskaliberű golyók a vádlott vadászfegyveréből kilőve 100 méterig voltak alkalmasak az emberi élet kioltására, a koponyacsont átütésére. A vádlott a három darab átalakított tölténnyel tárazta be a lőfegyverét. A sértett 2014. augusztus 15-én a levéli falunapról hazatérve látta, hogy a vádlott megint leselkedik, melyet szóvá is tett, mikor éppen visszaindult, és a kapu előtt járt, a vádlott nappalija ablakából kihajolt a lőfegyverrel és az egyik vaktölténnyel rálőtt. A sértett ijedtében a ház előtt parkoló autó mögé bújt, mikor a vádlott a másik vaktölténnyel ismét felé lőtt. A sértett ezután menekült, miközben a vádlott harmadszor is rálőtt. Ez az éles Norica golyókat tartalmazó töltény azonban eltalálta a feje tetején, és 4 cm hosszan erősen vérző sérülést ejtett, amely  8 napon belül gyógyult. A vádlott a lövöldözés előtt nem sokkal hangoztatta, hogy a sértett által a macskájába lőtt golyókat kiszedi, és a sértettbe fogja lőni. Ezen tényállás alapján az elsőfokon eljáró Tatabányai Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete  és lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntette  miatt 8 év börtönbüntetésre, és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen az ítélet hatályon kívül helyezése, míg másodlagosan az emberölés bűntettének kísérlete vonatkozásában felmentéséért, egyebekben enyhítésért jelentett be fellebbezést. 

A Győri Ítélőtábla a mai nap meghozott ítéletével az elsőfokú ítéletet megváltoztatta és a főbüntetést 6 év 6 hónap börtönre, míg a közügyektől eltiltás mellékbüntetést 7 évre mérsékelte. A határozat indokolásában elhangzott, hogy az ítélőtábla egyetértett a törvényszék bizonyítékok értékelésére vonatkozó tevékenységével abban, hogy a vádlottat a cselekmény elkövetésekor eshetőleges emberölési szándék vezette. Élettársa vallomása szerint a vádlott lövéskor álló testhelyzetben tartotta a puskát, és tisztában kellet lennie azzal, hogy a sértettre kilőtt 3. töltény már olyan sörétes lövedék, amely alkalmas az emberi élet kioltására. Ugyanakkor a kiszabott büntetés enyhítése azért volt szükséges, mert a vádlott az elkövetéskor közepes-súlyos fokban korlátozott beszámítási képességgel rendelkezett, illetve egészségi állapota jelentős mértékben megromlott. A fogvatartásban töltött idő beszámításával és a büntetés kétharmada kitöltése után a vádlott 2018. decemberében bocsátható feltételes szabadságra.

Dr. Ferenczy Tamás, szóvivő