A Győri Ítélőtábla sajtóközleménye önkormányzati választási ügyben hozott határozatról

A Győri Ítélőtábla a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság határozatát a 2019. október 2. napján kelt végzésével megváltoztatta és megállapította, hogy Borkai Zsolt  polgármesterjelölt és dr. Sík Sándor önkormányzati képviselőjelölt 2019. szeptember 17. napján a győrszentiváni futópálya felavatása során iskolás gyermekek kampányeszközként történt felhasználásával megsértette a Választási eljárásról szóló törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét és azon keresztül az esélyegyenlőség alapelvét. Az ítélőtábla polgármester-jelöltet és az önkormányzati képviselőjelöltet eltiltotta a további jogszabálysértéstől egyúttal kötelezte őket arra, hogy fizessenek meg 15 napon belül személyenként 345.000 - 345.000 forint bírságot.

A helyi választási bizottság egy választópolgár arra vonatkozó kifogását,  hogy Borkai Zsolt polgármesterjelölt és dr. Sík Sándor önkormányzati képviselőjelölt egy fél éve már elkészült futópálya átadása kapcsán általános iskolás gyermekek előtt tartottak kampányidőszakban beszédet, elutasította. A Magyar Szocialista Párt fellebbezése folytán eljáró területi választási bizottság a helyi választási bizottság határozatát helybenhagyta.

A Magyar Szocialista Párt területi választási bizottsági határozattal szemben előterjesztett felülvizsgálati kérelme folytán eljáró ítélőtábla a határozata meghozatalánál egyrészt abból indult ki, hogy a nemzeti köznevelésről  szóló 2011. évi CXC. törvény tiltja a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben a politikai célú tevékenység folytatását. A választás ügyben kifogásolt esetben ugyan a futópálya átadására az iskolán kívül került sor, azonban az eljárás során rendelkezésre álló fotókból és videóból kiderült, hogy a rendezvényen szinte kizárólag iskolás korú gyermekek jelentek meg, szemmel láthatóan nevelőik kíséretében. Ezzel a polgármester- és képviselőjelölt az iskolás gyermekeket kampányidőszakban politikai szintérbe helyezte, amely sértette a választási eljárás alapelveit, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. Másfelől az ítélőtábla elvetette a polgármester- és képviselőjelölt azon érvelését, hogy a futópálya átadása során csupán önkormányzati feladataikból adódó kommunikációs tevékenységet végeztek. A futópálya kampány időszakra időzített átadása ugyanis önmagában is kampány felhangú, a jelöltek kommunikációja során pedig kiemelést nyert, hogy a beruházás a választókerületi jelölt, dr. Sík Sándor keretéből került finanszírozásra. Ez pedig a választási eljárás alapelveit sértő, a kampányidőszakban gyakorolt "ajándéknak" tekinthető.

Győr, 2019. október 3.

Dr. Ferenczy Tamás szóvivő
Győri Ítélőtábla