A Győri Ítélőtábla sajtóközleménye önkormányzati választási ügyben hozott határozatról

A Győri Ítélőtábla a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság határozatát a 2019. október 2. napján kelt végzésével megváltoztatta és megállapította, hogy Borsi Róbert önkormányzati képviselőjelölt megsértette a választási eljárásról szóló törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra és esélyegyenlőségre vonatkozó alapelveit azzal, hogy a győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában - olyan időben, amikor az iskola látta el a tanulók felügyeletét – az ott végrehajtott műszaki beruházást ismertető és a képviselői munkát értékelő videót készített, s azt közzé is tette egy közösségi oldalon a saját profilja alatt. Az ítélőtábla Borsi Róbertet eltiltotta a további jogsértéstől, egyúttal kötelezte, hogy fizessen meg 15 napon belül 100.000 forint bírságot.

A helyi választási bizottság egy választópolgár arra vonatkozó kifogását, hogy Borsi Róbert önkormányzati képviselőjelölt az önkormányzati képviselő-választás kampányidőszaka alatt, 2019. szeptember 17. napján egy általános iskolában végrehajtott műszaki beruházást ismertető és a képviselői munkát értékelő videót készített, elutasította. A Magyar Szocialista Párt fellebbezése folytán eljáró területi választási bizottság a helyi választási bizottság határozatát helybenhagyta.

A Magyar Szocialista Párt területi választási bizottsági határozattal szemben előterjesztett felülvizsgálati kérelme folytán eljáró ítélőtábla a határozata meghozatalánál egyrészt abból indult ki, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény tiltja a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben a politikai célú tevékenység folytatását. A választási kifogás által érintett videót a képviselőjelölt az oktatási intézményben kampányidőszakban és azon belül is olyan időpontban rögzítette, amikor még az iskola látta el a gyermekek, tanulók felügyeletét. Ez a felügyelet nem a tanítási időhöz kötött, végig fennáll, amíg a diákok az iskolában tartózkodnak. Az ítélőtábla hangsúlyozta, hogy az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt célozza, hogy a gyermek ne válhasson a politika eszközévé. A gyermek mint motívum kampányeszközzé válása sérti a választási eljárás alapelveit. Ezen túl a képviselőjelöltről az iskolában készített videó kevésbé a beruházásokra, inkább a képviselő személyére fókuszált, annak középpontjában végig ő állt és kampányjellegű összegzéssel zárult.

Győr, 2019. október 3.

Dr. Ferenczy Tamás szóvivő
Győri Ítélőtábla