A Győri Ítélőtábla választási ügyben hozott határozata –polgármester választás Bezenyén

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság Kammerhofer Róbert polgármesterjelölt fellebbezését elbírálva a Bezenyei Helyi Választási Bizottság (HVB) polgármester választás eredményét megállapító és a települési önkormányzati képviselők választásának eredményét megállapító határozatait helybenhagyta.
A határozattal szemben a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelemmel élt, amelyben elsődlegesen a területi választási bizottság határozatának megsemmisítését és a szavazás megismétlését, másodlagosan a határozat hatályon kívül helyezését és a helyi választási bizottság kérelme kifogásként történő elbírálására való kötelezését kérte. Sérelmezte, hogy a határidőben előterjesztett kifogását a területi választási bizottság bírálta el, a kérelmet a helyi választási bizottság eredményt megállapító határozata ellen benyújtott fellebbezésnek tekintve. Álláspontja szerint a választási bizottság helytelenül értelmezte a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény ( Ve.) 241. §-át. Nem értette, hogy a bizottság miként juthatott arra az álláspontra, hogy a kifogáshoz csatolt vallomásokban leírtak nem elegendőek még a jogsértés valószínűsítésére sem, ha a vallomásokat nem vetette össze.
Az ítélőtábla a 2019. október 24. napján meghozott határozatával a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság 73/2019. (X.18.) számú határozatát helybenhagyta. Egyetértett a területi választási bizottság határozatával abban, hogy fellebbezésként bírálta el a kérelmező kifogásnak nevezett beadványát, mert az tartalmilag fellebbezésnek minősült. A választási bizottságok határozata ellen nincs helye kifogásnak. Úgy értékelte, hogy a kérelmező fellebbezéséhez csatolt írásbeli nyilatkozatok nem támasztották alá a választási eljárás szabályainak megsértését. Így az, hogy a választópolgár iratai közül bankjegy esett ki, még nem jelenti azt, hogy a pénzt a választópolgár a szavazata ellenében kapta. Nem tiltott a szavazófülkében a szavazólapról fényképfelvétel készítése sem és nem sérti a választási elveket, ha szavazóhelységben egymást ismerő emberek beszélnek egymással.

dr.Ferenczy Tamás szóvivő
Győri Ítélőtábla