Több emberen elkövetett emberölés

Több emberen elkövetett emberölés bűntette

Győri Ítélőtábla – 2020. június 25.

I.

K.K. vádlott (1995) 2016-ban egy internetes társkereső oldalon ismerkedett meg párjával. A vádlott 2016. szeptemberében teherbe esett, novemberben ultrahangos vizsgálatot végeztek nála, ahol megállapították, hogy 8 hetes terhes. A vádlott a vele élő családtagjait terhességéről nem tájékoztatta, de párjának elmondta, hogy gyermeket vár. Mindketten bizonytalanok voltak a gyermekvállalásban, így a férfi a vádlottra bízta a döntést, hogy megtartja-e a gyereket. A nő továbbra is titkolta a terhességét, majd valótlanul azt közölte párjával, hogy spontán elvetélt. A vádlott egészen a szülésig érezte a kisbaba mozgását, de nem járt terhesgondozásra és nőgyógyászhoz sem. 2017. május elején – 31 hetes terhesen - a vádlott a barátjánál tartózkodott, és a reggeli órákban vajúdni kezdett, de erről barátjának nem szólt. A barátja elment otthonról, a vádlott pedig a fürdőszobában megszülte az életképes, mozgó, hangokat kiadó leánygyermekét. Ekkor elhatározta, hogy megöli őt. A lábáról lehúzta a térdzokniját, azt a kisbaba nyaka köré tekerte, megszorította és megcsomózta. Ezt követően a már mozdulatlan csecsemőt a méhlepénnyel együtt egy szemeteszsákba tette, és a ház előtti szeméttárolóba helyezte. Másnap, miután látta, hogy a kukát kiürítették, a vádlott az otthonába távozott. Az élve született csecsemő halála a nyak leszorítása során kialakult fulladás miatt állt be, a csecsemő holtteste a szemétszállítás során megsemmisült.

II.

A vádlott 2018. év elején szintén internetes társkereső oldalon megismerkedett egy férfivel, akivel párkapcsolatot létesített. A vádlott ismét teherbe esett, azonban a terhességet barátja és családja elől is eltitkolta, nőgyógyászhoz és terhesgondozásra sem ment. 2019. március 16-án hajnalban a vádlott arra ébredt, hogy vajúdik, azonban erről sem szólt senkinek. Reggel 7 óra után a vádlottnak már tolófájásai voltak, hátrament egy melléképületbe, és a földön lévő műanyag bevásárlókosárba megszülte a gyermekét. A csecsemő élt, a vádlott észlelte ezt, és elhatározta, hogy megöli a gyereket. Egy, a melléképületben talált műanyagcsővel a csecsemő nyakát elszorította, és a csövet csomóra kötötte. Ezt követően a házban lezuhanyozott, átöltözött, és hazavitette magát a párjával. A hátrahagyott halott csecsemőt a vádlott párjának édesapja találta meg, aki tüzifáért ment a hátsó épületbe. A mentőket értesítették, és a rendőrség is a helyszínre érkezett.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat több ember sérelmére; tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 18 év fegyházbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása végett, a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla a 2020. június 25. napján megtartott nyilvános ülésen az elsőfokú bíróság ítéletét annyiban változtatta meg, hogy a vádlott szabadságvesztés büntetését 20 évre súlyosította. Az ítélőtábla kifejtette, hogy az időmúlás, valamint a bűncselekmények részbeni fiatal felnőttként való elkövetése, csekély fokban enyhítő körülmény. A vádlott tényfeltáró, beismerő vallomása valóban nyomatékos enyhítő körülmény, melynek érvényesülnie kell a büntetés kiszabása során, így az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása nem indokolt. Az elkövetési mód elvetemült, érzelemmentes volta, a közömbös, közönyös magatartás még a bűncselekmény elkövetése után is a vádlott személyiségének kiemelt veszélyességét támasztják alá, mely körülmények a büntetés maximális mértékre emelését indokolta.

Dr. Ferenczy Tamás

sajtószóvivő

+36304817354

ferenczyt@gyoritb.birosag.hu