Emberölés kísérlete és más bűncselekmények

Győri Ítélőtábla – 2021. április 28.

A vádlott (1996) és a sértett között szerelmi kapcsolat volt, azonban a sértett 2017 márciusában szakított a vádlottal, aki ebbe nem tudott belenyugodni; naponta hívogatta telefonon, e-maileket küldött neki egy pszichiáter, valamint az édesanyja nevében, hogy öngyilkos lesz, ha a sértett nem békül ki vele. A vádlott próbálkozásai nem vezettek eredményre, ezért egy fiktív személy nevében a sértettet mobiltelefonjára üzenetet küldött, melyben megölésével fenyegette őt. Ezt követően ezek az üzenetek rendszeressé váltak. Ezen üzenetek miatt a sértett feljelentést tett, és a bíróság elrendelte a vádlott távoltartását a sértettől.

Ezek után a vádlott a sértett fotóit egy szexuális szolgáltatásokat kínáló e-mailben elküldte a sértett számos ismerőse részére, valamint a sértett telefonszámát megadva a nevében több szexpartner kereső oldalon is regisztrált. A sértett fotójával és személyi adataival szexuális szolgáltatást hirdető szórólapokat is készített, majd ezeket a sértett lakókörnyezetében a vasútállomáson, a vonaton, a sértett oktatási intézményénél parkoló autókra helyezett.

A vádlott 2017. december 11-én magához vett egy konyhakést és egy tőrkést, majd reggel 6 órakor a sértett lakóhelyére utazott, és a sértett lakóháza közelében lévő tuják között elrejtőzve várta őt. Magához vett még egy 50-60 cm hosszú fahusángot, azzal a járdán az iskolába igyekvő sértettet több alkalommal fejbe vágta, miközben azt mondogatta, hogy „most meglakolsz”, „halj meg”. A sértett a földre került, ahol őt a vádlott további 3-4 alkalommal megütötte, majd elővette a kést, mellyel a sértett arcát és nyakát több helyen megszúrta, megsértette. A sértett kiszabadult a rajta ülő vádlott alól, és egy közeli házhoz menekült. A vádlott a helyszínről elmenekült, azonban a rendőrjárőr rövid időn belül elfogta őt.

A vádlott cselekménye miatt reális lehetősége volt az életveszélyes sérülés, de akár a halálos eredményű sérülés bekövetkezésének.

A vádlott a letartóztatása alatt a büntetés-végrehajtási intézetből egy engedély nélkül megszerzett mobiltelefonról küldött üzeneteket a sértettnek, és telefonon hívogatta őt. Mivel a sértett üzeneteire nem válaszolt, névtelen levelet küldött a Szombathelyi Járásbíróságra, melyben azt állította, hogy a sértett lakásán és a kollégiumban kábítószert tart és értékesít. A Szombathelyi Rendőrkapitányság az ügy kivizsgálása után az eljárást megszüntette. A vádlott a testvérét a büntetés-végrehajtási intézetből küldött levelében arra kérte, hogy a leveléhez mellékelt vallomást másolja le, és a tárgyaláson történő tanúvallomásakor azt csatolja, ezzel hamis tanúzásra hívta fel őt.

A fenti tényállás alapján a Szombathelyi Törvényszék a vádlottat előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, hamis vád bűntettében, hamis tanúzásra felhívás bűntettében, zaklatás vétségében ítélte bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 13 év fegyházbüntetésre, és Vas megye közigazgatási területéről 5 év kitiltásra, valamint 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és védője részfelmentés, eltérő minősítés és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla a mai napon nyilvános ülésen meghozott végzésével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú bíróság egyetértett a törvényszékkel abban, hogy a tényállást a sértett vallomására alapította, mivel a vádlott vallomásai egymásnak is ellentmondóak voltak, az eljárás során a szavahihetősége megdőlt. Elvetette így az ítélőtábla a fellebbezés bizonyítékok újraértékelésére irányuló kérelmét. Egyetértett a törvényszékkel abban is a fellebbviteli bíróság, hogy a vádlottat a cselekményei elkövetésében a sértett vele való szakítása miatti bosszú vezérelte. Az élet elleni cselekményt helyesen minősítette a törvényszék, mivel – a szúrások helyéből, az elkövetés eszközéből, a vádlott elkövetés előtti - és alatti kijelentéseiből („meghalsz, megdöglesz”) és a kés elrejtéséből következően – emberölési szándék vezérelte. Az előre kiterveltséget mutatta a célszerű, tervszerű felkészülése az elkövetésre. Az emberölés befejezése csak a sértett erőteljes védekezése, ügyessége miatt maradt el. A kiszabott halmazati büntetést arra is figyelemmel értékelte tettarányosnak az ítélőtábla, hogy a bűncselekményeket a vádlott korábbi szerelme sérelmére követte el.

dr. Ferenczy Tamás, szóvivő