Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette – Győri Ítélőtábla

A vádlott (1968) 2019. augusztus 8. napján vette feleségül a három kiskorú gyermekét nevelő sértettet. Annak érdekében, hogy együtt lakhassanak, a vádlott az édesanyjával közösen lakott ingatlanban egy önálló lakrészt kívánt kialakítani, ehhez babaváró hitelt is igényeltek. A lakás elkészültéig a sértett a gyermekeivel egy albérletben lakott. A vádlott édesanyja ellenezte a házasságkötést és a költözést is, a sértettel beszélő viszonyban sem volt. Mivel a vádlott igyekezett megfelelni az édesanyja és a felesége elvárásának is, rövid időn belül pszichésen zavart állapotba került.

A sértett 2019. augusztus 31-én a vádlottnál, a ház hátsó különálló helyiségében töltötte az éjszakát, majd másnap is ott maradt, szinte az egész napot együtt töltötték, a vádlott csak ebédelni ment át az édesanyjához, ahová a sértett nem ment vele. A vádlott a visszaérkezését követően 1,5 órával felkapott egy baltát, majd a sértettet minden előzmény nélkül, fel nem deríthető motívumtól vezérelve többször fejbe vágta egy baltával, majd magához vette a vadászkését, és a földön fekvő sértettet háromszor mellkason szúrta. A sértett a helyszínen az életét vesztette. A vádlott értesítette a rendőrséget, és a helyszínen megvárta a kiérkező rendőröket. A sértett halálának oka a nyílt koponya- és agysérülés volt. Az időben érkező szakszerű egészségügyi ellátás esetén sem lehetett volna a sértett életét megmenteni.

A fenti tényállás alapján az elsőfokon eljáró Tatabányai Törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért 17 év fegyházbüntetésre, és 8 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében; a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla a mai napon meghozott végzésével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Egyetértett a másodfokú bíróság a törvényszék azon kiindulópontjával, hogy jelen esetben a minősített emberölésre határozott időtartamú szabadságvesztés büntetést kell kiszabni, amelynél 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, a középmérték 15 év. Ehhez mérten kellett vizsgálni az enyhítő – és súlyosító körülményeket a büntetés kiszabása során, melyeket az ítélőtábla álláspontja szerint a törvényszék helytállóan végzett el. Nyomatékos súlyosító körülmény volt, hogy a vádlott az elkövetés előtt mintegy 3 héttel feleségül vett hozzátartozója sérelmére, kirívó brutalitással követte el az ölési cselekményt. A sértett 3 kiskorú gyermeket hagyott hátra, akik számára ez a veszteség soha nem lesz pótolható. Enyhítő körülmény ugyanakkor az elkövetéskor 51 éves vádlott büntetlen előélete, rendezett élete.  Továbbá az, hogy az elkövetés után aktívan együttműködött a hatóságokkal, maga hívta ki a rendőrséget és a bűncselekmény elkövetését teljeskörűen beismerte, mely jelentősen meggyorsította az eljárás lefolytatását. Ezek figyelembe vételével a középmérteket meghaladóan kiszabott büntetés megfelelt a büntetési céloknak, sem az enyhítésének, sem a súlyosításának nem volt helye.

dr. Ferenczy Tamás, szóvivő