Halált okozó testi sértés bűntette – Győri Ítélőtábla

Az ittas állapotban lévő, büntetett előéletű vádlott (1981) és a társaságában tartózkodó férfi 2019. október 20-án éjfél után egy benzinkút shopjában a pénztárnál számlájukat rendezték. Ugyanitt tartózkodott az ittas sértett is, aki a fizetést követően elindult a vádlott irányába, közben odaszólt neki, hogy a tankolást se felejtse el kifizetni, amit a vádlott kötekedésnek vélt, és összeszólalkoztak, de végül kezet fogtak. A konfliktus azonban nem ért véget, a vádlott és a sértett ismét veszekedni kezdtek. A vádlott az őket kibékíteni szándékozó barátja mögül kinyúlt, és közepes erővel, ököllel állon ütötte a sértettet, aki a váratlan ütéstől tehetetlenül, tompítás nélkül hanyatt esett, és fejét a bolt kemény, kő járólapjába ütötte. Ezt követően a vádlott és a barátja a mentők értesítése nélkül távoztak a benzinkútról.

A mentőket a benzinkúton dolgozó egyik eladó értesítette, akik a sértettet kórházba szállították, azonban a sértett sérülései olyan kiterjedtek és súlyos fokúak voltak, hogy az életét a szakszerű orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni, 2019. november 8-án elhalálozott.

A fenti tényállás alapján az elsőfokon eljáró Tatabányai Törvényszék a vádlottat halált okozó testi sértés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért 4 év börtönbüntetésre, és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla 2021. április 15. napján megtartott tanácsülésen meghozott végzésével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az ítélőtábla kifejtette, hogy a vádlott ittasan elkövetett erőszakos bűncselekmény miatt korábban is került már összetűzésbe a törvénnyel. A törvényszék megállapításaihoz képest további enyhítő körülmény a testi sértésre irányuló szándék eshetőleges volta, ugyanakkor súlyosító szempont a súlyosan ittas, védekezésben korlátozott sértett sérelmére történő elkövetés. A kiemelkedő munkamorál és a családja iránti fokozott felelősségérzet mellett is arányos és szükséges a büntetési célok megvalósulása, a társadalom védelme érdekében az elsőfokú bíróság által alkalmazott szabadságvesztés büntetés és az ahhoz igazodó mértékű mellékbüntetés, melyek további enyhítésére nem merült fel törvényes indok.

Dr. Ferenczy Tamás

sajtószóvivő

+36304817354

ferenczyt@gyoritb.birosag.hu