Folytatólagosan elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény – Győri Ítélőtábla

A vádlott (1999) és az ugyancsak hajléktalan életmódot folytató sértett 2019-ben ismerkedtek meg, gyakran együtt töltötték az időt, olykor szexuális kapcsolatot is létesítettek egymással. Kapcsolatuk során a vádlott gyakran agresszív volt, többször bántalmazta a nála lényegesen gyengébb fizikumú sértettet. Előfordult, hogy a vádlott az utcán a járdán, máskor a hajléktalanszálló előtt ököllel többször fejbe ütötte, majd a földre kerülő sértettet fejbe rúgta. A sértett ezen esetekben 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Többször volt, hogy egy bolt melletti ruházati konténernél a vádlott tenyérrel többször arcon ütötte, majd a földre került sértettet a fején és az arcán is megrúgta, és a jelenlévő tanút ököllel több alkalommal a fején megütötte. A sértett által ekkor elszenvedett sérülések közül a koponyasérülés közvetetten életveszélyes állapotnak minősül.
Három hónappal később a vádlott a hajléktalanszállón, majd az utcán egy kereszteződésben bántalmazta a sértettet, őt testszerte ököllel ütötte. Ezen bántalmazás következtében a sértett a jobb oldali X. bordájának törését szenvedte el.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat folytatólagosan elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, valamint súlyos testi sértés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért halmazati büntetésül - mint különös visszaesőt - 6 év börtönbüntetésre, és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a vádlott terhére a kiszabott büntetések súlyosítása végett; valamint a vádlott és védője részben felmentés, részben az eljárás megszüntetése illetve a büntetés enyhítése iránt fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla 2021. június 22. napján megtartott nyilvános ülésen meghozott ítéletével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. A másodfokú bíróság határozata indokolása szerint a vádlott a sértettet hosszú időn keresztül, több hónapon át bántalmazta. Az okozott sérülések egyike, a koponyát ért bántalmazás közvetett életveszélyes állapothoz vezetett. Emiatt a folytatólagosan elkövetett testi sértések is a legsúlyosabb bántalmazás szerint minősülnek. Bár a sértett több sérülése 8 napon belül gyógyult, de ezekben az esetekben a szakvélemény szerint a bántalmazások magukban hordozták a 8 napon túli sérülés lehetőségét. A vádlott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt és egy jogerősen kiszabott, de még végre nem hajtott szabadságvesztés büntetés után követte el cselekményeit. Ebből kitűnik, hogy a korábbi büntetései sem tartották vissza a vádlottat az újabb bűncselekmény elkövetésétől. Ezért és a miatt sem volt helye a kiszabott büntetés enyhítésének, mert a vádlott a bűncselekményt a vele együtt élő társa sérelmére követte el, amely még akkor is súlyosan veszélyes a társadalomra, ha azt a sértett megbocsátotta.

dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
+36304817354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu