Életveszélyt okozó testi sértés bűntette – Győri Ítélőtábla

A vádlott (1971) és az élettársa rendszeresen fogyasztottak nagyobb mennyiségű alkoholt. Közöttük az együttélés során rendszeresek voltak a féltékenységből eredő veszekedések, verekedések. A vádlott ezek során többször is bántalmazta a sértettet, melyről a sértett beszámolt barátainak, fiainak, akik arra bíztatták, hogy szakítsa meg a kapcsolatot a vádlottal. A vádlott és a sértett 2019. május 2. napján otthonukban alkoholt fogyasztottak. Kora délután a vádlott szerelemféltés miatti szóváltást követően kézzel a fején, majd testszerte több alkalommal megütötte a sértettet. A vádlott ezt követően felvette az ágya mellett tartott henger alakú fa szerszámnyelet, és azzal a sértettet legalább két alkalommal az oldalán és a karján megütötte. A sértett az udvarra menekült, ahol a vádlott ismét kézzel ütötte testszerte, majd a bántalmazást abbahagyva bement az épületbe. A sértett egy autóbuszmegállóba menekült, ahol rosszul lett, az ott várakozó utasok mentőt hívtak hozzá. A sértett ekkor elutasította az orvosi segítséget és a kórházba történő szállítást, inkább autóbusszal a barátaihoz utazott. A sértettnek egyre nagyobb fájdalmai lettek, fájlalta a kezét, a hasát és az oldalát, ezért a barátai este értesítették a segélyhívó szolgálatot, ahol az orvosi segítség kérésén túl a rendőrségi diszpécsernek beszámoltak a sértett bántalmazásáról. A kiérkező mentők a sértettet kórházba szállították, ahol a lépsérülése miatt azonnali műtétet hajtottak végre rajta, melynek során a lépét eltávolították.
A léprepedés a sértettnél életveszélyes állapotot eredményezett, műtéti beavatkozás nélkül a bántalmazása a halálát eredményezte volna. A lépeltávolítás az immunrendszer működésének károsodása miatt maradandó fogyatékosságot eredményezett.

A fenti tényállás alapján az elsőfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt - mint erőszakos többszörös visszaesőt - 7 év fegyházbüntetésre, és 7 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen a vádlott meg nem jelölt okból és céllal, védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla 2021. szeptember 8. napján megtartott nyilvános ülésen meghozott végzésével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az ítélőtábla egyetértett az elsőfokú bíróság bizonyíték értékelésével, azzal, hogy a vádlott tagadásával szemben – az egyéb bizonyítékok alapján – megállapította a vádlott bűnösségét. A vádlott azzal védekezett, hogy a sértettet nem bántalmazta, hanem ittas állapotukban kölcsönösen dulakodtak és a sértett ennek során a fotel karfájára esett. A lépsérülése pedig ennek során keletkezett, illetve kiújult a korább ilyen jellegű sérülése. A sértett ezzel ellentétes vallomását ugyan - a vádlottól való félelmében – többször megváltoztatta, azonban az őt kórházba szállító mentősöknek elmondta, hogy a vádlott bántalmazta. Ezentúl a törvényszék által beszerzett orvosszakértői vélemény kizárta, hogy a sértett korábbi lépsérülése újult volna ki a vádbeli napon. A törvényszék a többszörös visszaesés szabályait is helytállóan alkalmazta, mivel a vádlott korábbi elítélései és az újabb bűncselekmény elkövetése között nem telt el 3 év. A kiszabott büntetés enyhítésének a nyomatékos súlyosító körülmények (hozzátartozó sérelmére elkövetés, a családon belüli erőszak elszaporodottsága) miatt nem lehetett helye.

dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
+36304817354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu