Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény – Győri Ítélőtábla

A vádlott (1967) 2018. november 20. napján késő este egy egész arcot eltakaró maszkot vett fel, gáz- és riasztófegyverével egy dohányboltba ment, ahol a fegyvert az ott dolgozó sértett arcára szegezte a napi bevételt követelve. A sértett közölte a vádlottal, hogy átadja a pénzt, csak ne bántsa, azonban a vádlott ennek ellenére arcon lőtte a sértettet és ismét felszólította a pénz átadására, majd sürgetésként többször megütötte őt a hátán, nyakán, arcán, folyamatosan szidalmazta, és hátulról egy második lövést is leadott irányába. Amikor a sértett a pult mögé ért, a vádlott megütötte őt, amitől beesett a pult mögé, és a vádlott hátulról ismét fejbe lőtte őt. A sértett felállt, a pénztárgépből átadta a bankjegyeket. A vádlott távozását követően a sértett az üzlet bejárati ajtaját bezárta, majd felhívta közvetlen főnökét, aki a bűncselekmény elkövetését a segélyhívón bejelentette.

Tekintettel a sértett által elszenvedett sérülések anatómiai helyére, a keletkezési körülményeire, módjára, a sérüléseket okozó eszközre, fennállott az életveszélyes sérülés keletkezésének reális lehetősége is.

A fenti tényállás alapján a Szombathelyi Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és rablás bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt - mint többszörös visszaesőt – halmazati büntetésül 12 év fegyházbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Megállapította, hogy a szabadságvesztés nem hajtható végre, mert a vádlott jelenleg más ügyben életfogytig tartó szabadságvesztést tölt. A törvényszék az életfogytig tartó szabadságvesztés vonatkozásában a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 12 évre elhalasztotta.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a minősítés részbeni megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla 2021. november 23. napján megtartott nyilvános ülésen meghozott végzésével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. A másodfokú bíróság rámutatott, hogy az eljárás során beszerzett orvosszakértői vélemény megállapította, hogy a sértett arcán és fején keletkezett égési – és egyéb sérülések alapján a vádlott a riasztófegyverrel az egyik lövést a sértett arcára mintegy 5 cm-ről adta le. Ez a lövés pedig magában hordozta az életveszélyes sérülés lehetőségét. Emiatt nem volt mód az elkövetett bűncselekmény eltérő, a vádlottra kedvezőbb minősítésére. Az elsőfokú bíróság a visszaeső vádlottal szemben a középmértéket el nem érő szabadságvesztés büntetést szabott ki, így erre okot adó körülmény hiányában sem volt helye a büntetés enyhítésének.

dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
+36304817354
ferenczyt@birosag.hu