Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette Győri Ítélőtábla

Az 57 éves vádlott egy családi házban élt együtt 84 éves édesanyjával, aki a háztartást vezette. Az idős nő egészségi állapota megromlott, bottal is alig tudott járni, nem tudott már főzni, takarítani, amért lánya többször bántalmazta őt. A vádlott az édesanyját orvoshoz nem vitte, orvost és segítséget sem hívott hozzá, a házba nem engedett be senkit. A sértett állapota 2019. júliusára annyira leromlott, hogy folyamatosan ágyhoz kötötten élt, önellátásra képtelen volt, azonban a vádlott nem gondoskodott tisztán tartásáról, őt fekhelyéről nem mozdította el, ruházatát, ágyneműjét nem cserélte. A legyengült nőnek emiatt testszerte felfekvései, mindkét lábfején élősködőkkel borított sebei keletkeztek, melyeket lánya nem kezelt, orvosi és egyéb segítséget sem hívott. A sértettet a vádlott 2019. augusztus 2-án eszméletlen állapotban a földön fekve találta, megpróbálta kihúzni az ágy alól, de nem járt eredménnyel, azonban a továbbiakban semmit nem tett. A sértett 3 napig ellátatlanul maradt, ételt és italt nem kapott. A vádlott csak ezután kérte szomszédja segítségét, azonban őt a házba nem engedte be. A szomszéd értesítette a mentőket és a rendőrséget, akik a házba behatoltak. A mentősök a sértettet a helyszíni ellátás után kórházba szállították, azonban a sértett állapota nem javult, augusztus 7-én elhalálozott.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a kiszabott szabadságvesztésből a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása, hosszabb tartalmú, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és hosszabb tartalmú közügyektől eltiltás kiszabása érdekében; a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla a 2022. szeptember 13. napján tartott nyilvános ülésen meghozott ítéletével az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatta és a vádlott főbüntetését 15 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, mellékbüntetését 10 év közügyektől eltiltásra felemelte, míg ezt meghaladóan – a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségére vonatkozóan – helybenhagyta. A másodfokú bíróság egyetértett a törvényszék azon álláspontjával, hogy a vádlott szándékos mulasztásban megnyilvánuló emberölést követett el, cselekménye így nem volt gondatlan. A vádlott a jogszabályon és hozzátartozói viszonyon is alapuló gondozási kötelezettségét az idős, megromlott egészségi állapotú sértettel szemben elmulasztotta. A vádlott tudatának szükségképpen át kellett fognia, hogy a saját sorsú megbetegedésektől is terhelt édesanyja ellátása, gondozása elmaradása a halálához fog vezetni. Alaposnak tartotta az ítélőtábla az ügyész fellebbezésének azon érvelését, hogy a 2019. júliusától ágyhoz kötött, teljesen kiszolgáltatott, egészségileg el nem látott, önállóan táplálkozni, tisztálkodni nem tudó sértett védekezésre képtelen volt. Ezért a vádlott a hosszantartó, a sértettnek embertelen fájdalmat okozó mulasztásos cselekményét védekezésre képtelen személy sérelmére is elkövette. Az ilyen módon kétszeresen minősülő emberölés büntetési tétele a 10 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés, a középmértéke tizenöt év. A középmértéktől eltérésnek a vádlott saját megbetegedéseire figyelemmel sem volt helye, mivel nyomatékos súlyosító körülményt jelentett a cselekmény hozzátartozó sérelmére elkövetése.

dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
+36304817354
ferenczyt@birosag.hu