Életveszélyt okozó testi sértés bűntette Győri Ítélőtábla

A vádlott (1989) és a sértett élettársi kapcsolatban éltek egy plédekből és nejlonból összetákolt sátorban. Állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek. Napi rendszerességgel nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak, és ilyenkor veszekedtek, több alkalommal tettleg is bántalmazták egymást.
2021. március 11-én napközben 6 liter bort, 4 üveg sört és 4 darab fél deciliteres likőrt közösen fogyasztottak el, majd a rendszeresen féltékenykedő férfi szidni kezdte a vádlottat, annak édesanyját és fiát. A vádlott ezt megelégelve az éjjeliszekrényen elhelyezett késtartóból felkapta az egyik legnagyobb konyhakést, és a hátán fekvő férfit közepes erővel hasba szúrta. A vádlott pánikba esett, sírva fakadt, majd a segélyhívón bejelentette, hogy élettársába belevágta a kést és segítséget kért.
A hasüreget megnyitó sérülés közvetlen életveszélyes sérülésnek minősül, a szakszerű orvosi ellátás elmaradása esetén bekövetkezhetett volna a sértett halála.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban a kiszabott szabadságvesztés 2/3 részének kitöltését követően, pártfogó felügyelet elrendelése és külön magatartási szabály meghatározása mellett bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosítás érdekében; a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla a 2022. november 2. napján tartott nyilvános ülésen meghozott végzésével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. A büntetés kiszabása tekintetében helyesnek tartotta a másodfokú bíróság a törvényszék mérlegelését, az enyhítő és súlyosító körülmények meghatározását. Így a 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény esetében az 5 éves középmértéknél enyhébb büntetés kiszabását a vádlott következetes beismerése, őszinte megbánása, az utólagos elhárító (mentőket kihívó) magatartása, a sértett megbocsátása és a sértett vele szemben folytatott verbális és tettleges agressziója is indokolta enyhítő körülményként. Kisebb mértékben kellett értékelni így a súlyosító körülményeket, a vádlott önhibából eredő ittas állapotát, a közeli hozzátartozó sérelmére elkövetést. Egyetértett az ítélőtábla az elsőfokú bíróság azon álláspontjával is, hogy a kivételes törvényi lehetőséget alkalmazva engedélyezte a vádlott feltételes szabadságra bocsátását, azzal, hogy az arra irányadó magatartási szabályok meghatározása a büntetésvégrehajtási bíró feladata lesz.

dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
+36304817354
ferenczyt@birosag.hu