Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és kisebb kárt okozó rongálás vétsége Győri Ítélőtábla

A vádlott (1985) 2017. május 5-én autóval közlekedett, a hátsó ülésen biztonsági gyerekülésbe rögzítve utazott vele az 5 és fél éves gyermeke. A vádlott öngyilkossági szándéktól vezérelve elhatározta, hogy nekihajt egy szembejövő járműnek, ezért a 85. számú főútvonalon minimum 114 kilométer/óra sebességgel haladó járművével áttért a menetirány szerinti bal oldalra. Ezt a szemből érkező sértett észlelte, lassítani kezdett, ennek ellenére a vádlott fékezés nélkül nekiütközött a sértett autója bal oldalának.
A helyszínre érkező mentők a vádlottat és gyermekét kórházba szállították, a vádlott és gyermeke – köszönhetően annak, hogy mindketten használták a biztonsági övet - 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A másik autóval közlekedő sértett nem sérült meg.
Amennyiben a vétlen járművezető nem csökkenti a sebességét és nem húzódik jobbra a járművével, úgy frontális ütközés következik be, melynél a halálos eredmény sem zárható ki.
A szakértői véleményből kiderül, hogy a nő pszichiátriai betegsége súlyos fokban korlátozta őt abban, hogy a cselekménye következményeit felismerje, és ennek megfelelően cselekedjen.

A fenti tényállás alapján a Győri Törvényszék a vádlottat több emberen, köztük tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint kisebb kárt okozó rongálás vétségében ítélte bűnösnek, ezért őt 2 év börtönbüntetésre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azzal, hogy a börtönbüntetés végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést, indítványozva, hogy a vádlottal szemben a bíróság hosszabb tartamú közúti járművezetéstől eltiltást szabjon ki; a feltételes szabadság tartamára pártfogó felügyelet rendeljen azzal, hogy külön magatartási szabályként rendelje el, hogy a pártfogolt – beleegyezése esetén – továbbra is rendszeres pszichiátriai kezelésnek vesse alá magát.

A Győri Ítélőtábla a 2022. november 22. napján tartott nyilvános ülésen meghozott ítéletével az elsőfokú bíróság ítélete fellebbezett részét részben megváltoztatta, és a vádlott közúti járművezetéstől eltiltás büntetésének tartamát 8 évre súlyosította. Ezt meghaladóan az elsőfokú bíróság ítélete fellebbezett részét helybenhagyta. A vádlott a közlekedési szabályok szándékos, kirívóan durva megsértésével, a közlekedésben résztvevő vétlen személyek jelentős veszélyeztetésével valósította meg bűncselekményét. Ennek megfelelően a közúti járművezetéstől eltiltás középmértékében történő meghatározása nem szolgálhatja kellően a büntetés célját reprezentáló elrettentő erőt, sem a társadalom védelme, sem pedig a vádlott társadalomra veszélyessége oldaláról, ezért az ítélőtábla a közúti járművezetéstől eltiltás büntetés tartamát jelentősen súlyosította.
Nem értett egyet ugyanakkor az ítélőtábla az ügyész módosított fellebbezésével a pártfogó felügyelet vonatkozásában. A cselekmény elkövetése óta eltelt több, mint öt év, a vádlott előéletét és a cselekmény elkövetése óta tanúsított magatartását figyelembe véve további büntetőjogi intézkedés alkalmazása indokolatlan lenne.

dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
+36304817354
ferenczyt@birosag.hu