Aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, köztük a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete Győri Ítélőtábla

A vádlott (1970) és a sértett 2001 évtől éltek élettársi kapcsolatban, melyre jellemző volt, hogy a vádlott a rendszeres italozása miatt agresszívvé vált, ilyenkor tettlegesen és verbálisan is bántalmazta a nőt. Kapcsolatuk 2021. áprilisára teljesen megromlott, a sértett a 77 éves édesapjához költözött. A vádlott az elválásba nem tudott belenyugodni, rendszeresen telefonon és sms-ben zaklatta, több alkalommal megfenyegette a sértettet. 2021. május 3-án a vádlott ittas állapotban a hátizsákjába 2 kést és 3 doboz sört tett, azokkal a sértett édesapjának házához ment azzal a szándékkal, hogy ha volt élettársát nem tudja a visszaköltözésre rábírni, akkor megöli. A sértett 23 óra 15 perc körül ért haza a munkából. A vádlott sajnálatot keltett maga iránt, miszerint fázik és a busza csak a hajnali órákban indul, ezért a sértett beengedte otthonába. A vádlott többször kérlelte a nőt, hogy térjen vissza hozzá, amit ő határozottan visszautasított, mire a vádlott azt válaszolta: „Nagy kár! Sajnálom, de ezt nem engedhetem meg!”. Ekkor az egyik kést kivette a táskájából, és a sértettet a földre teperve több alkalommal rácsapott a nyakára, a torkát szorította, több alkalommal a késsel megsebesítette. A sértett segítségért kiabált, melyre az idős édesapja felriadt álmából, a szobához sietett és benyitott. Ekkor a vádlott rátámadt, kétszer a mellkasán és arcán megszúrta, megütötte. Eközben a sértett menekülni próbált, de a vádlott utolérte, a kést a hátába, nyakába, fejébe szúrta. Az udvarra vonszolta őt, rugdosta és ököllel ütlegelte.
Közben az idős férfi a házból kimenekült és a szomszéd segítségét kérte, aki rögtön értesítette a mentőket és a rendőrséget.
A vádlott eközben a sértettet a házba visszavonszolta, és a magával hozott másik késsel a sértettet a nyakán, felső testén több alkalommal megszúrta.
A szomszéd kiabálására, miszerint már hívta a rendőröket, a vádlott felhagyott a további támadással, az udvarra ment és várta a rendőrök kiérkezését.
A mentősök a sértetteket a kórházba szállították.

A fenti tényállás alapján a Győri Törvényszék a vádlottat több ember sérelmére, köztük a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért őt 18 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosbítás, a vádlott és védője a minősítés megváltoztatása és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla a 2023. március 14. napján tartott nyilvános ülésen meghozott ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta és a vádlott szabadságvesztés büntetését 20 év fegyházra - míg a közügyektől eltiltás mértékét 10 évre súlyosította. Ezt meghaladóan az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az ítélőtábla egyetértett az ügyész fellebbezésével abban, hogy a vádlott cselekménye – az elsőfokú bíróság által megállapított 4 minősítő körülményen felül – előre kiterveltnek is minősült. Erre a vádlott által a sértettnek előzetesen küldött üzenetekből; abból, hogy éjszaka látogatta meg a különélő sértettet és a két kés hátizsákjába bekészítéséből is következtetni lehetett. Aljas indokból elkövetés azért állapítható meg, mert a vádlott a sértett általi elhagyása miatt érzett bosszúvágya folytán vezérelve követte el a bántalmazást. Alaptalan volt ugyanakkor a vádlott és védője eltérő minősítés, erős felindulásban elkövetett emberölés, illetve jogos védelmi helyzet megállapítására irányuló fellebbezése, mivel azokat semmilyen adat nem támasztotta alá.
A törvény az emberölés bűntettét 10-től 20 évig terjedő határozott időtartamú szabadságvesztéssel vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel rendeli büntetni. A konkrét esetben az ötszörösen minősülő elkövetésnél csak annyi volt az enyhítő körülmény, hogy az kísérleti szakban maradt, a vádlott egyik sértett életét sem oltotta ki. A sértettek bármelyike halála esetén a bíróságnak életfogytig tartó szabadságvesztést kellett volna kiszabni a sokszoros minősülés miatt. Emberölés kísérleténél ugyanilyen esetben a cselekmény a büntetési tétel felső határát elérő határozott időtartamú szabadságvesztéssel büntetendő.

dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
+36304817354
ferenczyt@birosag.hu