Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette Győri Ítélőtábla

A vádlott (1947) és a 81 éves sértett házastársak voltak. A sértett egészségügyi problémái és balesete miatt mozgásképtelen és verbális kommunikációra képtelen állapotba került, így a vádlott ápolta őt, aki maga is többféle betegségben szenvedett. A sértett gondozása meghaladta a felesége teherbírását, ezért lakókörnyezetük rendkívül elhanyagolt, a sértett pedig ápolatlan volt. A vádlott rendszeresen fogyasztott szeszesitalt, ilyenkor agresszívvé vált.

2021. július 13-án éjszaka a vádlott egy törött felmosónyéllel és egy bottal a fején és testszerte legalább 32 alkalommal megütötte az ágyban fekvő, egészségi állapota miatt ellenállás kifejtésére képtelen férfit. Az időben elhúzódó durva bántalmazás miatt a szokványos fájdalmat, lelki megterhelést többszörösen meghaladó, súlyos sérüléseket elszenvedő sértett a helyszínen elhunyt. A vádlott elkezdte a vérnyomok feltakarítását, majd 8 óra 30 perc körül felhívta egy ismerősét, aki értesítette a segélyhívót.

A fenti tényállás alapján a Szombathelyi Törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 12 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést. A jogorvoslati kérelem érvelése szerint a sértett a sérüléseit saját magának okozta.

A Győri Ítélőtábla a 2023. április 20. napján tartott nyilvános ülésen meghozott határozatával az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A vádlotti védekezéssel szemben a tanúvallomások, a szemle jegyzőkönyv adatai, a fényképfelvételek, az igazságügyi genetikai szakértői vélemény, továbbá az igazságügyi orvos-, pszichiáter és pszichológiai szakértői vélemény egyenként és egymást kiegészítve olyan zárt okozati láncot alkotnak, amely alapján a bíróság minden kétséget kizáróan meg tudta állapítani a tényállást, helyes következtetést vont le a vádlott büntetőjogi felelősségére és nem tévedett az általa elkövetett bűncselekmény minősítését illetően sem. Az orvosszakértői vélemény kizárta, hogy a sértett saját magának okozhatta volna a fején és testszerte észlelt számtalan sérülést. A törvényszék a súlyosító és enyhítő körülményeket feltárta, azokat súlyuknak megfelelően értékelve, a vádlott előéletét és korát illetően méltányos, helytálló és tettarányos büntetést szabott ki.

dr. Ferenczy Tamás

sajtószóvivő

+36304817354

ferenczyt@birosag.hu