Rablás bűntette és rongálás bűntette Győri Ítélőtábla

A román állampolgárságú vádlottak és ismeretlenül maradt négy társuk 2020. november 4-én arcukat maszkkal és csuklyával eltakarva, kesztyűben, táskákkal és kalapácsokkal a kezükben befutottak az áruház főbejáratán. A bejárattól mintegy 30 méterre lévő ékszerüzletben az I. rendű vádlott az eladópult és az ékszertároló üvegfelületét a kalapáccsal összetörte, majd három ismeretlen társával a táskába pakolta az 11.683.990 forint értékű ékszereket. Ezt az üzletben dolgozó férfi próbálta megakadályozni, ezért II. rendű vádlott és két társa a kalapács felemelésével hátrálásra kényszerítette őt. A férfi a II. r. vádlott egészségügyi maszkját letépte, aki emiatt hátrálni kezdett majd I. r. vádlott és három társa lökdösték, ütötték a sértettet, így az ékszerek eltulajdonítását nem tudta megakadályozni. A rablás 33 másodpercig tartott, ezt követően az elkövetők az ékszerekkel elmenekültek. A rablásról az üzlet biztonsági kamerájával videofelvétel is készült. A két vádlottat 2021. június 27-én Romániában fogták el, majd a magyar hatóságoknak átadták. A rablás során az üzlet berendezésének összetörésével és a tárolóból kiesett ékszerek megrongálódásával 3.447.610 forint kárt okoztak.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottakat társtettesként, felfegyverkezve, csoportosan, bűnszövetségben, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettében és társtettesként elkövetett nagyobb kárt okozó rongálás bűntettében ítélte bűnösnek, ezért az I. rendű vádlottat – mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül 9 év fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
A II. rendű vádlottat halmazati büntetésül 8 év fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Mindkét vádlottat 10 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosítás, a szabadságvesztés büntetések tartamának felemelése érdekében; az I. rendű vádlott és védője felmentés; a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla a mai nap meghozott ítéletével az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatta és a kiszabott fegyházbüntetést az I. rendű vádlott esetében 12 évre - míg a II. rendű vádlott esetében 10 évre felemelte. Ezt meghaladóan az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.
A másodfokú bíróság elvetette a vádlottak és védőik felmentésre irányuló fellebbezését. Megállapította, hogy a rendelkezésre álló közvetett bizonyítékok zárt logikai láncolata kellőképpen alátámasztja, hogy a vádlottak – négy másik ismeretlen társukkal együtt – elkövették a terhükre rótt bűncselekményeket. A kirabolt ékszerboltban a videó kamera felvétele pontosan rögzítette az eseményeket. Az I. rendű vádlott szagmintáját a helyszínen maradt táskáról a nyomozás során azonosította a szolgálati eb. Az I. rendű vádlott a menekülés során hátrahagyta a telefonja headsetjét amelyen a DNS mintáját rögzítették. A II. rendű vádlott pedig a dulakodás során a maszkját vesztette el, amelyről ugyancsak azonosították a DNS mintáját. Mivel az elsőfokú eljárás során a vádlottak érdemben nem védekeztek, ezek a bizonyítékok elégségesek voltak a bűnösség megállapítására.
Egyetértett ugyanakkor az ítélőtábla az ügyész fellebbezésével abban, hogy a kiszabott szabadságvesztés büntetések törvénysértően enyhék. Az I. rendű vádlott cselekményére irányadó büntetési tétel középmértéke tizenöt év - míg a II. rendű vádlott esetében 11 és fél év volt. Az elkövetésnél túlsúlyban álltak a súlyosító körülmények. Így az, hogy a vádlottak gondosan előkészítették, megszervezték az elkövetést, előzetesen a helyszínt bejárták, felmérték, hogy melyik üzletnél a legkisebb a lebukás veszélye. A bűncselekmény helyben és a környezetében alkalmas volt arra, hogy a köznyugalmat megzavarja, közfelháborodást keltsen. Az I. rendű vádlott különös visszaeső volt és mindkét vádlott Európában már többször követett el hasonló cselekményeket, emiatt velük szemben Olaszországban is Angliában is büntetést szabtak ki. Mindezek indokolták a fegyházbüntetések mértéke felemelését.

dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
+36304817354
ferenczyt@birosag.hu