M.Á.

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 17. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható!

~~Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1952) 1990-ben „feketén” megvásárolt egy lőfegyvernek minősülő, amerikai gyártmányú, nagy kaliberű Remington vadászpuskát, amelyet annak lefoglalásáig az ágya alatt tartott. A vádlott a cselekményt megelőzően vásárolt 3 darab sörétes lőszert 2014. januárjában átalakította, az egyikbe 2 darab sörétet, míg a másik kettőbe vaktöltényt tett. A kis kaliberű Norica golyók a nagy tűzerejű vadászfegyverből elműködtetve akár 100 méterig is alkalmasak emberi élet kioltására, a koponyacsont átütésére. A vádlott a három darab átalakított tölténnyel tárazta be a lőfegyverét. A vádlott a sértettel, annak szomszédba költözése óta haragos viszonyban volt, mert a vádlott 16 macskát tartott, ami zavarta, mivel azok esetenként az udvarára piszkítottak, és a vádlott rendszeresen leselkedett is a sértett után. A sértett a vádlott bosszantása miatt a vád tárgyává tett cselekményt megelőzően nem sokkal meglőtte a vádlott egyik macskáját, mely miatt a vádlott feljelentése nyomán a sértettet a Mosonmagyaróvári Járásbíróság jogerősen állatkínzás miatt pénzbüntetésre ítélte. A sértett 2014. augusztus 15-én a levéli falunapról hazatérve látta, hogy a vádlott megint leselkedik, melyet szóvá is tett, mikor éppen visszaindult, és a kapu előtt járt, a vádlott nappalija ablakából kihajolt a lőfegyverrel, rászólt, hogy „te macskagyilkos”, és az egyik vaktölténnyel rálőtt. A sértett ijedtében a ház előtt parkoló autó mögé bújt, mikor a vádlott a másik vaktölténnyel ismét felé lőtt. A sértett ezután menekült, miközben a vádlott harmadszor is rálőtt. Ez az éles Norica golyókat tartalmazó töltény azonban eltalálta a feje tetején, a skalpján és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A lövöldözés közben a vádlott élettársa többször rászólt a vádlottra, hogy tegye le a fegyvert, azonban a felszólításai nem jártak eredménnyel. A vádlott a lövöldözés előtt nem sokkal hangoztatta, hogy a sértett által a macskájába lőtt golyókat kiszedi, és a sértettbe fogja lőni. A vádlott beszámítása képessége a cselekmény elkövetésekor közepesen korlátozott volt.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete (Btk. 160. § (1) bek., 10. § (1) bek.) és lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntette (Btk. 325. § (1) bekezdés a.) pont) miatt 8 év börtönbüntetésre, és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.
Az ítélet ellen a vádlott és védője az emberölés bűntettének kísérlete vonatkozásában felmentéséért, egyebekben enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: