I.J.

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 21. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. sz. tárgyaló
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható!

Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1960) 2013-ban közelebbi kapcsolatba került a Nagyesztergáron vele egy utcában lakó A.É. sértettel, akivel szexuális viszonyt is létesített. A sértett 2014 tavaszán a vádlott barátjával, N.S-ral is szexuális kapcsolatot létesített, azonban ezt a vádlott később megbocsátotta mindkettőjüknek. 2014. augusztus 30-án, miután a vádlott bántalmazta a sértettet, megjelent a sértett N.S-nál azzal, hogy szeretne ott aludni. N.S. a sértettet beengedte, és a hétvégét nála töltötte. A vádlott közben 2014. szeptember 1. napján kereste a sértettet, azonban N.S. nem mondta el neki, hogy nála tartózkodik. Ezt követően a sértett és N.S. a délutánt és az estét is együtt töltötték, mindketten nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak, melynek hatására a sértett az esti órákra súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alá került. A sértett és N.S. lefeküdtek aludni a franciaágyra. 2014. szeptember 1. napján a vádlott egész nap italozott, és feltámadt benne a gyanú, hogy a sértett N.S-nál lehet, ezért 22.30 óra körüli időben ittas állapotban megjelent barátja házánál. A ház ablakán a redőnyt verte, majd az ablakot is belökte, miután N.S. a bejárati ajtóhoz hívta. Ott a vádlott N.S-t háromszor ököllel arcon ütötte és félresodorta. A vádlott megindult a szoba felé, ahol észlelte, hogy a sértett hanyatt az ágyon fekszik, majd felkiáltott és elkezdte ütlegelni. N.S. – látva a vádlott agresszív állapotát - kiment a házból, és az udvaron található hátsó faházban húzta meg magát. A sértett súlyos fokú alkoholos befolyásoltsága miatt kábultan feküdt az ágyon és képtelen volt védekezni. A vádlott megcsalatása miatt feldúltságában, magából kivetkőzve ököllel kis-közepes erővel ütötte a sértettet. Eközben lemeztelenítette, végbélnyílásába konyhai mosogatószivacsot, hüvelyébe papírszalvétát dugott. A vádlott huzamos ideig ütlegelte a sértettet, hozzávetőleg 22.30 és 02.00 óra között. N.S. 02.00 óra körüli időben visszamerészkedett a házba, ahol a vádlott ismét rátámadt, majd N.S. kérésére a fenyegetőzéssel felhagyott, azonban még pár alkalommal lábon rúgta. N.S. a szobából, ahol a sértett feküdt, bort hozott ki, azonban a sértetthez nem ment oda. A borból N.S. és a vádlott is fogyasztott. Mikor a sértett a szobában feljajdult, a vádlott közölte, hogy visz neki is a borból, mire N.S. a helyzetet kihasználta, és ismét kiment a kisházba. A vádlott 02.30 és 05.45 óra körüli időben távozott és hazament saját házába. A sértett a bántalmazás következtében a koponyán érvényesülő erőbehatások miatt eszméletét veszítette, majd a vérbelehelés, illetve a traumás és vérzéses shock miatt heveny légzési és keringési elégtelenség alakult ki nála, melynek következtében 2014. szeptember 2. napján hajnalban elhalálozott.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntette (Btk. 160. § (1) (2) bek. d) és j) pont) miatt 16 év fegyházbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés 2/3 részének letöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, eltérő minősítés, a szabadságvesztés büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítésért, illetve eltérő minősítésért jelentett be fellebbezést.

Eljáró bíróság: