K.J.

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 14. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható!

Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1977) édesanyja és féltestvére Komáromban a MÁV tulajdonát képező ingatlanon lévő lakóépületben, a vádlott az ólból kialakított helyiségben, K.S. sértett pedig a pincehelyiségben lakott. A vádlott édesanyja és a sértett korábban élettársak voltak, de mert a sértett ittasan többször becsmérelte az élettársát, sőt bántalmazta, ezért a pincébe kellett költöznie. A vádbeli napon, 2014. augusztus 9-én a délután folyamán a vádlott édesanyjával, annak féltestvérével, valamint vendégeikkel az édesanyja által használt lakóépületben italozott. A sértett 17 óra körül ért haza, aki akkor már ittas volt, de csatlakozott a társasághoz, ahol szokásához híven belekötött a volt élettársába és a vádlottba is. A társaság tagjai távozásra szólították fel a sértettet, aki ennek eleget is tett, már az udvaron volt, mikor a veszekedés hatása alatt álló, feldühödött vádlott a főzőfülkében magához vett egy 13 cm pengehosszúságú frissen élezett, hegyben végződő recés konyhakést és a kést a kezében fogva a sértett után sietett az udvarra. A vádlott a „most megdöglesz!” felkiáltás kíséretében, váratlanul, jobb irányból, egymásutáni kaszáló mozdulatokkal, előbb legalább közepes erővel hason, majd nagy erővel mellkason szúrta a sértettet. Mindkét szúrt sérülés gyógytartama 8 napon túli, a mellkastájéki seb 3-4 hónap alatt gyógyult meg. F.Cs. kicsavarta a vádlott kezéből a kést, majd a vádlott a bejárati kapunál kitépte magát a szorításából és visszasietett a padon ülő, erősen vérző sértetthez, és kétszer nyitott tenyérrel tarkón vágta, miközben mondta neki, hogy „nem tudsz megdögleni?”. F.Cs. ismét megragadta a vádlottat és kivonszolta az utcára, ahol a vádlott elmenekült.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete (Btk. 160. § (1) bek., 10. § (1) bek.) miatt 8 év börtönbüntetésre, és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés 2/3 részének letöltését, de legkevesebb három hónapnak a kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen a vádlott és védője részben felmentésért, részben eltérő minősítésért és enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: