Fazekas Sándor felperes és Gőgös Zoltán alperes

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 12. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Személyiségi jog megsértésének megállapítása
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első tárgyalás, határozathirdetés várható!

A felperes földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke. Az alperes agrárpolitikus, országgyűlési képviselő. A 100 %-ban állami tulajdonban álló TIG Állami Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. vonatkozásában a tulajdonosi jogokat a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja. A Földművelésügyi Minisztérium a Hungária Értékpapír Zrt-nél értékpapírszámlával rendelkező  TIG Nonprofit Kft-n keresztül 410 millió forintot helyezett el a zrt-nél, amely társaság az FM ezen értékpapírban tartott vagyonát nem tudta visszafizetni. 2015. február 26-án a Buda-Cash Brókerház Zrt., 2015. március 6-án a Hungária Értékpapír Zrt., 2015. március 10-én a QUESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. működési engedélye részlegesen felfüggesztésre került a Magyar Nemzeti Bank által lefolytatott vizsgálatok során feltárt szabálytalanságok miatt. Ezen történések 2015. tavaszán „brókerbotrány” megnevezéssel szerepeltek a médiában.

Az alperes 2015. április 29-én a Népszava online felületén a belföld rovatban „Fazekas Sándornak semmi oka a büszkeségre” címmel közleményt jelentetett meg.
A felperes keresetében kérte annak megállapítását, hogy az alperes a közlemény „a 410 millió Ft közvagyont eltőzsdéző Fazekas Sándor”, illetve „ha a brókerkormány minisztere az országot járva nem csak pörköltet enne” kitételeivel megsértette a felperes becsületét és jó hírnevét. A két kitétel ugyanis hamis tényállításnak és nem szakmai vélemény-nyilvánításnak minősül. Kérte az alperes eltiltását a további jogsértéstől. Elégtétel adásra is kérte az alperes kötelezését oly módon, hogy saját költségén a Népszava online internetes felületén alperes kérjen elnézést a felperestől az általa megjelölt tartalommal. Ezen túlmenően alperes 1.200.000.- forint sérelemdíj, valamint késedelmi kamatai megfizetésére kérte kötelezni.

Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította.

Az ítélettel szemben a felperes jelentett be fellebbezést, melyben – tartalma szerint – az elsőfokú ítélet megváltoztatását, és a keresetének történő helyt adást kért.
 

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: