O.M.

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 25. szerda, 11:00
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható

Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A sértett barátjával szórakozott a Balatonalmádiban található Pucsi büfében, ahol a teraszon, a bejárati ajtótól balra lévő első asztalon helyezték el italaikat, majd az asztalt több alkalommal elhagyták, a belső helyiségben szórakoztak tovább. Az I. r. vádlott (1990), valamint a II. r. vádlott 23 óra körül érkeztek ittas állapotban a büfébe, ahol italaikat a teraszon, a bejárati ajtótól balra lévő asztalon helyezték el. A sértett látva, hogy asztalát elfoglalták, a vádlottakhoz lépett, felszólította őket, hogy menjenek másik asztalhoz. Ittasságából fakadóan nekiment a műanyag asztalnak, így a vádlottak italai kiborultak. A vádlottak trágár szavakkal illették a sértettet, aki emiatt legyintve kiütötte az I. r. vádlott szájában lévő cigarettát. Ezt követően a vádlottak közösen bántalmazni kezdték a sértettet, aki hanyatt esett, az üvegablakba beütötte a fejét, azonban az nem tört ki. A büfé vezetője közéjük állt, hogy szétválassza őket, az I. r. vádlott azonban a sértett bántalmazásával nem hagyott fel, felindult állapotban több alkalommal meglökte, rángatta, és ököllel ütötte a sértett arcát és felsőtestét. II. r. vádlott ekkor már felhagyott a bántalmazással, próbálta az I. r. vádlottat visszatartani, azonban ez nem sikerült. Az I. r. vádlott egy alkalommal olyan erővel rántotta meg az ittas sértettet a bal kezénél fogva, hogy a sértett a testének jobb felével a terasz járólappal kirakott beton talapzatára esett és fejét a terasz járólapjai között lévő 2 cm-es szintkülönbségbe verte. A sértett az eszméletét elvesztette, füléből folyt a vér. Ekkor a vádlottak együtt távoztak a helyszínről. A sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, melyek közül az agyzúzódás életveszélyesnek minősül.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat testi sértés bűntette (Btk. 164. § (1) bek., (8) bek. I. fordulat) miatt 3 év börtönbüntetésre, és 3 év közügyektől eltiltásra, míg a II. r. vádlottat garázdaság vétsége (Btk. 339. § (1) bek.) miatt 1 év fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az I. r. vádlott a börtönbüntetés fele részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész az I. r. vádlott terhére, súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása végett, míg a vádlott a fellebbezés irányának megjelölése nélkül, a védője eltérő minősítés, vétségi alakzat megállapítása és enyhítésért, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

Az ítélet a II. r. vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: