S.Cs.

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 24. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható!

Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1995) 2014. december 31-én Dorogon a lakóhelyén szilveszterezett, mikor a közös udvarra néző két lakásban mulatozó családok között éjfél előtt konfliktus robbant ki. A tömegverekedés kezdeményezője, és lefolyása sem volt pontosan megállapítható, az biztosan megállapításra került, hogy az egyik oldalon a vádlott és S.T., a másik oldalon a sértett, M.L., J.Cs. és B.A. tevékenyen részt vettek, akik sérüléseket is elszenvedtek. A vádlott és a sértett is dulakodtak az udvaron, melynek során az ökölpárbajt a sértett nyerte, a vádlottat fellökte, majd a másik csoportosuláshoz indult. Eközben a vádlott magához vett a földről egy 5 cm pengehosszúságú, éles-hegyes hámozó kést, és a sértett nyomába eredt, majd egy fentről lefelé irányuló mozdulattal, célzottan a bal válla alatt, a tüdeje magasságában, közepes erővel hátba döfte, és futva bemenekült a lakásukba. A sértett a szúrt seb következtében közvetlenül életveszélyes állapotba került, mivel légmell keletkezett a bőre alatt, életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. A gyors és szakszerű orvosi beavatkozás hiányában a sértett rövid idő alatt megfulladt volna. A sebesülésének tényleges gyógytartama 8 napon túli.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat testi sértés bűntette (Btk. 164. § (1) bek., (8) bek. I. fordulat) miatt 3 év börtönbüntetésre, és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a börtönbüntetés kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: