T.I.

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 10. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható!

Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1936) 2014. június 5-én délelőtt Győrzámolyon elindult Gy. I. sértetthez, akitől már korábban is vásárolt húst hitelre. A szatyrában egy 28 cm nyélhosszúságú kalapácsot vitt magával. A sértett lakóházához érve bement az előtérbe, a sértettől húst kért, aki a hűtőládából egy becsomagolt hájdarabot adott neki. Ezt követően a vádlott a kutyáinak is kért húsos csontot. A sértett a hűtőládába visszahajolt, és ott keresgélt, ekkor a vádlott a kalapácsot kivette a táskájából, majd a sértett mögé lépett és a kalapáccsal ütni kezdte a fejét. A sértett erősen vérző fejjel védekezett, miközben kijutott a teraszra, ahol kiabálni kezdett. A vádlott eközben a hájat visszatette a ládába, onnan egy nagyobb darab húst vett ki, a kalapácsot ledobta az előtérben egy kanapéra, majd a teraszon ököllel ütlegelte a sértettet. A sértett azonban visszamenekült a lakásba, és bezárta az ajtót. A vádlott bejutni nem tudott, de az ajtót kintről rugdalta, majd hazament, a 3.000.- forint értékű, 3 kg súlyú sertéshúst az udvari fatárolóban rejtette el. A sértett sérülései külön-külön és együttesen is 8 napon túli gyógytartamúak voltak. A sérülésekkel okozati összefüggésben maradandó fogyatékosság alakult ki: a bal kéz mutatóujjának funkcionális károsodása, valamint lelki vonatkozásban poszttraumás stressz zavar. A koponyaalapi törés, az agyzúzódás, a lágy agyburkok közötti vérzés közvetetten életveszélyes állapotot jelentett, műtéti beavatkozás szükségessége azonban nem merült fel. Az elkövetés módjára, jellegére, eszközére figyelemmel reális lehetőség volt az elszenvedettnél súlyosabb állapot kialakulására is. 

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete (Btk. 160. § (1) (2) bek. b) pont, 10. § (1) bek.) miatt 9 év börtönbüntetésre, és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a börtönbüntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: