P.M.

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 26. csütörtök, 10:30
Ügy tárgya: 
Erős felindulásban elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható!

Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1980) és O.I. sértett élettársi kapcsolatban éltek, melyből egy gyermekük született 2008-ban. A vádlott gyakran féltékenykedett, emiatt gyakori volt a veszekedés, majd a sértett 2015. március 31-én végleges szándékkal elhagyta a vádlottat. A sértett a gyermekével Pápán a Kánaán-ház Anya és Leányotthonba költözött 2015. április 21-től kezdődően, majd segédápolóként a pápai kórházban helyezkedett el. A sértett 2015. május közepétől rendszeresen beszélt a vádlottal telefonon, melyből a vádlott azt szűrte le, hogy a sértett és gyermeke Pápán lehetnek. A sértett ugyanakkor közölte, hogy megismerkedett valakivel, és kijelentette, hogy a vádlotthoz nem akar visszamenni.
2015. május 30-án a vádlott Pápára utazott, az éjszakát a várkertben töltötte egy padon. Reggel a sértett keresésére indult, de nem járt sikerrel. A vádlott és a sértett ezt követően pár alkalommal röviden beszélt egymással telefonon, a vádlott azonban nem árulta el, hogy Pápán tartózkodik. 2015. március 31-én a vádlott Pápán, a belvárosban lévő Március 15. téren – a pápai kórház közelében - található református templom előtti lépcsőn ülve a 9 cm pengehosszúságú zsebkéssel evett. 13 óra 38 perckor a vádlott hívta fel telefonon a sértettet, mely beszélgetés veszekedésbe torkollott. A sértett felszólította a vádlottat, hogy hagyja őt békén, és közölte, hogy együttélésük idején a vádlottat több alkalommal megcsalta a barátaival. A sértett elutasító magatartása, a vádlott önérzetét, férfiasságát súlyosan sértő kijelentései miatt a felzaklatott állapotban lévő vádlottban heves indulat támadt, majd 1-2 percen belül meglátta a téren tőle 4 méterre a sértettet. Ekkor a jobb kezében tartott, nyitott zsebkéssel odasietett a sértetthez, és berángatta a járda melletti füves területre. Itt a sértettet nagy erővel egy alkalommal az arcának jobb oldalán, három alkalommal a mellkas tájékon, kétszer a csípő tájékon megszúrta. A térdre, majd hasra eső sértett mellé, a földre térdelt a vádlott, ahol nagy erővel a nyakán háromszor, majd a hátán összesen 36 alkalommal megszúrta. A hátára leadott késszúrások közben egy alkalommal felállt, eltávolodott, majd ismét visszament és több alkalommal megszúrta. A vádlott összesen 45 alkalommal, nagy erővel szúrta meg a sértettet. A sértett vérzéses traumás sokk következtében a helyszínen elhunyt. A vádlott a helyszínre érkező rendőrjárőrnek megadta magát.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat erős felindulásban elkövetett emberölés bűntette (Btk. 161. §) miatt 7 év börtönbüntetésre, és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a börtönbüntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a minősítés megváltoztatása, és hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: