H.J.

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 7. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1976) kisbéri vállalkozóként gyakran adott munkát a sértettnek. A vádbeli napot megelőzően is a sértett a vádlott ingatlanának felújításán dolgozott, ahonnan eltulajdonított egy parfümöt. A vádlott észrevette a lopást, azonnal a sértettre gyanakodott, így fenyegetve felszólította, hogy vigye vissza a lopott holmikat. Mivel ez nem történt meg, ezért a vádlott egy ismerősével 2014. június 13-án reggel felkereste a sértettet Véncserdűlőben, aki a parfümöt leszámítva tagadta a vádlott által felsorolt dolgok eltulajdonítását. A 100 kilós vádlott dühbe gurult, és rátámadt a 70 kilós sértettre a ház előkertjében. A dulakodás közben a vádlott a tarkójánál fogva a sértettet a talajra lökte, aki a földön lévő téglába ütötte a fejét. A sértett a jobb oldalán összegörnyedve, kezeivel a fejét védve feküdt, miközben a vádlott legalább háromszor hátba rúgta, és nem törődött azzal, hogy a sértett élettársa és fia is próbálták csitítani. Miután a vádlott a rugdosással felhagyott, még mindig kiabált a sértettnek, majd a kísérőjével távoztak. A sértett 13 óra körül került végül a tatabányai kórházba, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta, elállították a belső vérzését, és eltávolították a megrepedt jobb veséjét. A vese repesztett sérülése a belső vérzés miatt közvetlen életveszélyes állapotot idézett elő, szakszerű orvosi beavatkozás nélkül a sértett halála következett volna be. A sértett a vádlottnak megbocsátott, a vádlott családja pedig segítette a felgyógyulását és sérelemdíjat is fizettek részére.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 2 év 4 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a börtönbüntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: