K.J.

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 22. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1968) felesége ellopott személygépkocsiját egy pétfürdői zártkertnél kereste több alkalommal is (egy esetben egy gépkocsi állt meg mellette két roma kinézetű férfival, akik azt mondták a vádlottnak, hogy ne keresse tovább az autót, mert baja lesz neki és a családjának is), és azt feltételezte, hogy ott információt tud szerezni róla. Amikor 2013. május 9-én kiszállt a gépkocsiból, magához vett egy a helyszínen talált 40 cm hosszú, 20-25 mm átmérőjű kapukitámasztót, aminek a végére egy csavaranya volt hegesztve. Bement a pétfürdői udvarra, ahol K.A. sértett és még egy személy tartózkodott, valamint a sértett lova kikötve a diófához. A vádlott azt kiabálta, hogy adják vissza az ellopott Ladáját, illetve kilátásba helyezte, hogy amennyiben másnapig nem lesz meg, visszajön és felgyújt mindent. Választ nem kapott, a kezében lévő vascsővel egy alkalommal nagyobb erővel szemmagasságban megütötte a kikötött lovat. Az ütés alkalmas volt arra, hogy az állatnak maradandó károsodást okozzon. A sértett egy vasvillát kapott fel, hogy a lovát megvédje. Ekkor a vádlott a kezében tartott vascsővel közepes erővel a sértett fejének tetejére ütött. A sértett 8 napon túli sérülést szenvedett el, nála életveszélyes állapot alakult ki – a tört koponyacsontokat műtéti úton kellett eltávolítani. A sérülés maradandó károsodást is okozott, mivel a bal oldali falcsont ujjbegynyi részét el kellett távolítani.
A kiabálást meghallotta a szomszéd telken tartózkodó K.M sértett, és átment. A vádlott tőle is kérdezte a kocsiját és választ sem várva K.M. sértett fejére is ráütött, aminek következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, azonban a bántalmazás alkalmas volt 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására is.
A szomszéd telken tartózkodó K.J. sértett is hallotta a történéseket és az események irányába tartott. A vádlott tőle is az autója után érdeklődött, a nemleges válasz után az „anyád istenit, meghalsz” felkiáltással K.J. sértett feje irányába ütött, azonban a sértett jobb karjával hárította. Ez a sértetti magatartás is hozzájárult ahhoz, hogy a vádlott cselekménye kísérleti szakban maradt. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a cselekmény alkalmas volt 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására is. Ezután a vádlott a helyszínről távozott.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat 1 rb. életveszélyt okozó testi sértés bűntette, 2 rb. súlyos testi sértés bűntettének kísérlete, ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége, állatkínzás vétsége, és felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt halmazati büntetésül 5 év börtönbüntetésre, 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a börtönbüntetés fele részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen a vádlott indokolás nélkül, a védője részben enyhítés, részben a minősítés megváltoztatása érdekében jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: