M.I.R.

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 7. kedd, 09:30
Ügy tárgya: 
Előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete ás más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1950) élettársával 2013. októberében a Balatonalmádiban lévő Ferences Pihenőházba költözött, ahol M.M. sértett gondnokként dolgozott. A vádlottban a sértett irányában érzelmi kötődés alakult ki, a közeledését azonban a sértett határozottan elutasította. 2014. augusztus 26-án délután a vádlotton és élettársán kívül a pihenőházban tartózkodott egy további férfi is. A sértett közölte a vádlott élettársával, hogy a férfi nem aludhat ott, majd Felsőörsi házába távozott. A vádlott 19 óra 30 perc körül megjelent a sértettnél, és kérte, hogy maradhasson V.J. a pihenőházban, azonban a sértett elutasította, és felszólította a vádlottat hogy távozzon, és ne keresse fel őt többet ilyen kéréssel. A vádlott a pihenőházban átöltözött és magához vett egy 17 cm pengehosszúságú recés csontozókést, melyet a ruházatába rejtett és elment.
A vádlott 21 óra körüli időben visszatért a sértett házához azzal a szándékkal, hogy őt megerőszakolja, értékeit elvigye és megölje. A sértett azt hitte, hogy élettársa érkezett haza, ezért a bejárati ajtót kinyitotta. A vádlott a lábát azonnal a küszöbre tette, így az ajtót a sértett nem tudta visszacsukni. A vádlott a sértettet felelősségre vonta amiért V.J. nem aludhat a pihenőházban. A vádlott ezután az ingének egyik ujjából elővette a csontozókést és két alkalommal közepes erővel a szegycsont környékén, illetve attól kissé jobbra megszúrta a sértettet. A jobb oldali szúrás a sértett mellüregébe hatolt és megnyitotta a tüdő állományát. A vádlott mindeközben azt kiabálta, hogy „Úgyis megdöglesz, elvérzel, megerőszakollak, elveszem a pénzed, add ide a pénzed!” A vádlott a sérült sértettet a földre lökte, aki kiabált, ezért a vádlott igyekezett befogni a száját és megpróbálta lehúzni a sértett nadrágját, azonban ez nem sikerült. Ezután hátulról az egyik karjával átfogta a sértett nyakát és megpróbálta azt kitörni, másik kezével megragadta a nyelőcsövét és fojtogatta. A sértett megharapta a vádlott egyik ujját, így a szorítása enyhült, a kés kiesett a kezéből. A sértett egy levegővétellel erőre kapott, a kést felvette a földről, két alkalommal a vádlott felé szúrt, majd a pengéjét elgörbítette, és azt nem eresztette.
A vádlott erre a kandalló mellett található 20 cm fejhosszúságú, 8 cm élhosszúságú baltát vette magához és kétszer ütötte meg a sértett fejét, egy alkalommal a tetejét, másodjára pedig a tarkótájékát kis-közepes erővel, a sértett azonban el tudta venni a baltát. A vádlott folyamatosan azt hajtogatta, hogy „Úgyis megöllek!”, és újra dulakodni kezdtek. A vádlott kivette a sértett kezéből a csontozókést, a pengéjét kiegyenesítette és megpróbálta elmetszeni a sértett nyakát, végül az állkapocs bal oldalánál 3,5 cm-es metszett sebet okozott. A sértett belenyúlt a vádlott szemébe és elvette tőle a kést. A sértett könyörgött a vádlottnak, alkudoztak egymással, végül a vádlott leszállt a sértettről. A sértett ekkor felállt, és amíg a vádlott szedte össze a dolgait, magához vette a mobiltelefonját, egy kenyérszeletelő kést, valamint egy piszkavasat, és bemenekült a fürdőszobába, míg a vádlott a késsel és a fejszével a kezében ismét a sértett irányába indult. A sértett a fürdőszoba ajtaját befelé, a vádlott kifelé húzta, és azt kiabálta, hogy „Ne telefonálj, úgyis megöllek!”. A sértett 2014. augusztus 26-án 21 óra 10 perckor értesítette a rendőrséget. A vádlott ezután a sértett táskájában lévő értékeket, okmányokat, igazolványokat magához vette, és a csontozókéssel, fejszével távozott a házból, majd másnap reggel a balatonalmádi vasútállomáson fogták el. A sértett sérülései közül a mellüreget megnyitó és a tüdő állományát sértő szúrt sérülés 8 napon túl gyógyul, a tényleges gyógytartam 2-3 hónap, életveszélyesnek minősül, a sértett többi sérülése 8 napon belül gyógyuló.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntette, közokirattal visszaélés vétsége és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés büntetést fegyházban kell végrehajtani, melyből legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen a vádlott felmentésért, míg védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: