Sz.T. és társa

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 30. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Csalás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
I. számú tárgyaló
Összegzés: 

Halasztott nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
1. Az I. r. vádlott (1980) ügyvezetése alatt álló Kft. a sértett Kft-vel úgy kötött szerződést épületgépészeti termékek leszállítására, hogy a szállítás időpontjában nem volt fizetőképes, de fizetési szándéka sem volt. A sértett által leszállított árukészletből a vádlott 2.496.959.- forintot nem fizetett meg, az árut ismeretlen módon értékesítette, a vételárat saját céljaira fordította.
2. Az I. r. vádlott – Szőc községbeli polgármesterségének időtartama alatt – unokatestvérének neve alatt létrehozott egy temetkezési kft-t a szőci idősek otthonához kapcsolódóan, hogy aztán az önkormányzattal szerződve elvégezzék a temetések egy részét. A szőci képviselőtestület 2011. augusztus 29-én jóváhagyta azt a szerződést, mely szerint az I. r. vádlott érdekeltségi körébe tartozó temetkezési kft. üzemelteti a temetőt, melynek fejében különböző bevételek illették meg akkor is, ha más vállalkozás végezte a temetést. 2011. októberében a szőci idősek otthonának egyik lakója elhunyt. Az I. r. vádlott elintézte, hogy az elhunytat az érdekeltségébe tartozó temetkezési kft. temesse el annak ellenére, hogy arra Ajka város lett volna illetékes. A temetést követően az I. r. vádlott személyes közreműködésével nyújtotta be a számlát az önkormányzat részére 370.800.- forintról, melyet a II. r. vádlott, mint jegyző ellenjegyzett.
3. Az I. r. vádlott édesapjával felkereste az ajkai kórház boncmesterét és arra kérték, hogy az elhunytak hozzátartozóit irányítsa a vádlott érdekkörébe tartozó temetkezési kft-hez. Minden hozzájuk küldött ügyfélért 30.000.- forintot ajánlottak fel a boncmesternek, aki előzetesen a helyiséget bekamerázta, és bemikrofonozta. Ezt az ajánlatot az I. r. vádlott 2011. október 27-én megismételte, mely szintén rögzítésre került.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat 1 rb csalás bűntette, 1 rb hivatali visszaélés bűntette, 1 rb hűtlen kezelés vétsége és 1 rb társtettesként elkövetett vesztegetés bűntette miatt halmazati büntetésül 3 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a börtönbüntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Az I. r. vádlottal szemben 300.000.- forint vagyonelkobzás is elrendelésre került. Az elsőfokú bíróság a II. r. vádlottat 1 rb hamis tanúzás bűntette miatt 1 év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A temetkezési kft-vel szemben 370.800.- forint összeg erejéig rendelt el vagyonelkobzást.
Az ítélet az I. r. vádlott és védője részben enyhítés, részben felmentés végett, míg a II. r. vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: