F.G. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 27. kedd, 10:30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1971) házassága megromlott, felesége elköltözött tőle, azonban ebbe a vádlott nem volt képes beletörődni. A vádlott felesége főnökével bensőséges kapcsolatot alakított ki, melyről a vádlott tudott, emiatt féltékenykedni is kezdett. A vádlott az ezotériába menekült, felkeresett egy „látó” hölgyet is, aki rádöbbentette, hogy a felesége már nemegyszer randizott a sértettel, sőt a kisbuszában már szexuális kapcsolatot is létesítettek.
A vádbeli napon a sértett csapatépítő tréninget szervezett munkatársainak, ahova a vádlott is szeretett volna elmenni, de ezt a sértett és a vádlott felesége visszautasította. Mindez tovább fokozta a vádlottban a sértettséget. A vádbeli napon a hajnali órákban a vádlott felesége felkutatásába kezdett, a feleség barátnőjének lépcsőházához ment, majd a lakótelepen egyszer csak váratlanul meglátta a feleségét és a sértettet. Odament hozzájuk, de a felesége nem akart szóba állni vele, ezen a vádlott feldühödött, és kölcsönös lökdösődésbe, valamint hatósági intézkedésbe torkollott a találkozás. Ugyanezen a napon, később, a vádlott a sértett házához hajtott, hogy átadjon feleségének egy összekészített ajándékcsomagot, azonban az asszony nem akart vele szóba állni. A vádlott feldühödött és a sértett előkertjébe dobta a csomagot, majd visszaült az úttest szélén parkoló pótkocsis, csukott áruszállító tehergépkocsiba és várakozott. A sértett látta, hogy a vádlott csomagot hajított a kertjébe, ezért számon akarta kérni, és gyalogosan szemből a vádlott kis tehergépkocsija irányába indult. A vádlott ezt észlelte, és nagy gázzal elindult, majd a tehergépkocsi bal első homlokfalának középső részével, szemből 18-20 km/h sebességgel, fékezés nélkül elgázolta a sértettet. A sértett elesett és beszorult az alváz alá, de a vádlott nem állt meg és 9,3 méter nyom nélküli szakasz után 24 m-en keresztül vonszolta a sértettet, aki végül kikerült a gépjármű fogságából és az úttesten eszméletlenül heverve maradt. A sértett sérülései részben 8 napon belül, részben 8 napon túl, ténylegesen 21 nap alatt gyógyuló sérülések voltak, a bal fülkagylójának elvesztése, illetve annak teljes hiánya maradandó fogyatékosságnak minősül. Az elütés alkalmas volt életveszélyes sérülés okozására, életének kioltására. A vádlottat az akut stresszhelyzet – személyiségzavarára rakódva – átmeneti kóros elmeállapotba hozta, és közepes fokban korlátozta értelmi képességét.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a büntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.
Az ítélet ellen a vádlott védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: