Sz.L. felperes H. J. alperes

Tárgyalás időpontja: 
2017. július 5. szerda, 13:30
Ügy tárgya: 
Személyiségi jog megsértése
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Polgári
Összegzés: 

Nyilvános tárgyalás, határozathirdetés várható
A felperes okleveles vőfély, betyár, előadóművész, produkcióját az országban a mulatós zenét kedvelők körében adja elő. Az alperes vendéglátóegysége arculatában a magyar betyár motívumokat demonstrálja. Ennek megjelenítésére 2007-2008. körüli időben a vendéglő homlokzatán, belső falán, internetes honlapján és itallapján a felperes arcképéről készült grafikát és festett ábrázolást helyezett el.
A felperes pontosított keresetében annak megállapítását kérte, hogy az alperes arcképének engedély nélküli felhasználásával megsértette a személyhez fűződő jogát, és kérte a sérelmes helyzet megszüntetését. Ennek keretében a grafikai, illetve festéssel készített arckép motívumának valamennyi fellelhető helyéről való eltávolítását, vagyoni és nem vagyoni kára megfizetésére kérte az alperes kötelezését.
Az alperes a kereset elutasítását kérte.
A Szombathelyi Törvényszék részítéletében megállapította, hogy az alperes az általa üzemeltetett vendéglátóegység utcai homlokzatán, az egység belső falán, internetes honlapján és az itallap bal felső sarkán a felperes képmásának grafikai, illetve festett ábrázolásával megsértette a felperes képmáshoz való jogát, ezáltal a személyiségi jogát.
Az elsőfokú részítélettel szemben az alperes fellebbezést jelentett be, melyben elsődlegesen annak megváltoztatását, a kereset elutasítását, másodlagosan a részítélet hatályon kívül helyezését kérte.
A felperes fellebbezési ellenkérelmében az elsőfokú részítélet helybenhagyását kérte.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: