B.I. I. r. B.F. II. r. K.E.Z. III. r. Fk. M. J. IV. r. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 21. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A IV. r. (1993) vádlott és a sértett a vádbeli időszakban, 2011-ben együtt jártak. A IV. r. vádlott kereste fel a III. r. (1987) vádlottat, hogy segítsen barátnőjének munkát szerezni, mivel megélhetésükhöz pénzre volt szükségük. A III. r. vádlott ismerte az I. r. (1985) vádlottat, akiről tudta, hogy prostitúciós tevékenységgel foglalkozik, lányokat visz ki Olaszországba. Megbeszélést és a sértett kihívó öltözékben történő bemutatását követően III. r. vádlott legkevesebb 20.000.- forintért eladta az idegen nyelvet nem beszélő, nincstelen, pénzre szoruló sértettet az I. r. vádlottnak. Ekkor a lakásban jelen volt az I. r. vádlott barátja, II. r. (1966) vádlott, valamint a IV. r. vádlott is.
Az I. r. vádlott ezután lakóhelyére szállította a megvásárolt sértettet, majd másnap hajnalban, 2011. szeptember 30-án indult Olaszországba az I. és II. r. vádlott a sértettel és másik két lánnyal. Modenában az I. r. vádlott határozta meg, hogy a sértettnek az egyes szexuális szolgáltatásokért mennyit kell kérnie. A sértett 2011. szeptember 30. és 2012. március 20. között űzte a prostitúciós tevékenységet. Az I. r. vádlott elvette a sértett összes pénzét, okmányait és a mobiltelefonját is. Az I. r. vádlott elfogása vetett véget a sértett által az I. r. vádlott fennhatósága alatt űzött prostitúciónak.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat emberkereskedelem bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és 200 napi tétel – napi tételenként 3.000.- forint - azaz összesen 600.000.- forint pénzbüntetésre ítélte. A börtönbüntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Az I. r. vádlottal szemben 1.350.000.- forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A II. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberkereskedelem bűntette, valamint bűnsegédként elkövetett kerítés bűntette miatt halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra, valamint 100 napi tétel – napi tételenként 150 forint – azaz összesen 150.000.- forint pénzbüntetésre ítélte. A III. r. vádlottat emberkereskedelem bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és 100 napi tétel – napi tételenként 2.000.- forint – azaz összesen 200.000.- forint pénzbüntetésre ítélte. A börtönbüntetés végrehajtását 3 év i próbaidőre felfüggesztette. A IV. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt 8 hónap fiatalkorúak fogházában végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte. A fogházbüntetés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, és elrendelte, hogy a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alatt áll. A IV. r. vádlottal szemben 20.000.- forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet a IV. r. vádlott vonatkozásában jogerős.
Az ítélet ellen az I. r. vádlott és védője felmentésért, a II. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, a III. r. vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: