Sz.J. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 19. kedd, 10:45
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A sértett 2015. június 22. napján a vádlott (1953) otthonában tartózkodott, ahol egész nap ház körüli munkákat végeztek, miközben szeszes italt fogyasztottak. Az esti órákban mindketten bementek a lakóházba, ahol a vádlott ismeretlen okból szidalmazni kezdte a sértettet. A vádlott felhergelte magát, odalépett a sértetthez és őt jobb kezével, nagy erővel, ököllel, több alkalommal a bal oldalán és a hasán megütötte. A sértett kérlelte a vádlottat, hogy hagyja abba, de a vádlott folytatta a bántalmazást, aki a sértettet a hasán és az oldalán ököllel tovább ütötte. A sértett tartott az agresszív természetű vádlottól, ezért a bántalmazással szemben nem védekezett. Amikor a vádlott abbahagyta a bántalmazást, felszólította a sértettet, hogy távozzon, és másnap újra jelenjen meg nála dolgozni.
A sértett hazament. Éjjel erős fájdalmai voltak, majd reggel a közeli boltból telefonált és kérte orvosi segítséget. A sértett a vádlott általi bántalmazás következtében a lép többszörös repesztett sérülését, és ennek következtében hasűri vérzést szenvedett el, következményes vérszegénységgel. A lép műtéti eltávolítása, a lép hiánya maradandó fogyatékosságnak tekintendő. A hasüregben történt vérvesztés miatt a lépsérülés életet közvetlenül veszélyeztető állapotnak minősül.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja a büntetés kétharmad részének kitöltését követő nap.
Az ítélet ellen a vádlott felmentésért, a védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: