T.F. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 5. kedd, 13:30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1992) kicsi kora óta nagyanyjával és nagynénjével élt. 23 éves korában italozó és erőszakos magatartása miatt el kellett hagynia nagyanyja házát. A vádlott ezután is gyakran felkereste őket és a sértettektől ételt és pénzt követelt. Ezen alkalmakkor ittas volt, durva magatartást tanúsított és több alkalommal megfenyegette a sértetteket, hogy addig nem nyugszik, míg el nem teszi őket láb alól, rájuk gyújtja a házat.
A vádlott 2015. augusztus 28-án összesen 13-14 üveg sört és két Unicumot ivott meg, mikor késő este a nagyanyja házához közeledve erősen indulatos állapotban elhatározta, hogy bosszút áll a sértetteken az évek alatt őt ért sérelmek miatt. Az udvarba bejutva a ház lépcsőjén ülve rövid ideig várakozott, majd elhatározta magát. A fészerből magához vette a mosószeres flakonban tárolt benzint, amit a ház bejárati ajtajára kilocsolt, és rágyújtott egy cigarettára. Néhány perc után az égő cigarettát rádobta a benzinre, ami belobbant. A vádlott nézte az égő ajtót, majd kifutott az udvarból, hazament a szállására és lefeküdt aludni.
A vádlott nagynénje észlelte 23 óra 40 perc körül a tüzet, sietve felébresztette édesanyját. A tüzet igyekezett eloltani – eredménytelenül, azonban a házból ki tudott jutni, és a szomszédoktól kihívták a tűzoltókat. Ekkorra a ház egész tetőszerkezete lángolt. Az épület teljes megsemmisülését és a gázpalackok felrobbanását a tűzoltók akadályozták meg. A ház lakhatatlanná vált.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint rongálás miatt 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja a büntetés kétharmad részének kitöltését követő nap.
Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a módosított vád szerinti minősítés érdekében.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: