Á.A. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 10. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható!

Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1973) és F.E. kapcsolatából 2007-ben született közös gyermekük, a néhai gyk. F.L. sértett, akit 5 és fél éven át a vádlott gondozott. 2012-ben a vádlott, a nagymamája és a sértett albérletben laktak. A vádlott nem dolgozott egy korábbi lábtörés miatt, rendszeres pszichiátriai kezelés alatt állt, gyógyszereket szedett, és alkoholt fogyasztott. A sértett óvodájában gyakran részegen jelent meg, és olykor az édesapját kellett értesíteni, hogy vigye haza a sértettet, akit a vádlott többször a sörözőbe is magával vitt. A vádlott 2012. augusztusában bejelentette, hogy munkavállalás céljából Ausztriába utazik, így a sértett az édesapjához került.

A vádlott 2015. húsvét előtt telefonon jelezte az apának, hogy az ünnepeket szeretné a kislányukkal tölteni, ezért F.E. 2015. április 2-án a lakóhelyéről a vádlotthoz szállította a sértettet. A vádlott lakóhelyét megtekintette, ami rendezettnek tűnt, ezért a sértettet a normálisan viselkedő vádlottnak átadta, és megállapodtak, hogy keddig maradhat a sértett és minden nap hívni fogja. A sértett várta a húsvéti hosszú hétvégét, mert nagyon szerette az édesanyját. A vádlott azt nem közölte az apával, hogy lakóhelyéről elutaznak.

A vádlott és a sértett 11 óra körül ért a panzióba, majd 13 óra körül egy áruházba mentek vásárolni, élelmiszert, alkoholt, édességet vettek. A vádlott 17:30 körül lement a recepcióshoz, egy üveg sört kért és kapott tőle. Altatót is szeretett volna, de azt nem kapott, mert látta rajta a recepciós, hogy részeg. A vádlott a sört a portán itta meg, miközben 1 órán keresztül beszélt valakivel telefonon. Ezt követően még két üveg pezsgőt rendelt, amit a recepciós segített felvinni a szobába, ahol a sértett az ablak felőli ágyon feküdt betakarva, sérülés nem volt rajta, úgy tűnt, hogy alszik. A vádlott ezután barátnőjét hívta, akinek sírt, hallhatóan ittas volt, és panaszkodott, hogy a sértett elbeszéléséből azt szűrte le, hogy F.E. és felesége ellene nevelik a sértettet, ezért a sértett apjára haragszik. Állítása szerint ezeket a sértett nem hallotta, mert aludt.

A vádlott 2015. április 2. napjáról 3. napjára virradó éjjel a gyermek apja iránti bosszúvágytól fűtve ölte meg a sértettet egy magával vitt 9 cm pengéjű konyhakéssel, kis-közepes, közepes erővel 111 szúrt-metszett sérülést okozva. Előtte 4-5 darab porrá zúzott Frontint kevert a pezsgőhöz, amit megitatott a sértettel, aki attól védekezésre képtelen állapotba került. A vádlott az ölési cselekmény elkövetése előtt szintén nagy mennyiségű, 30-40 darab Frontint vett be. Öntudatlan állapotba nem került, nem lett beszámíthatatlan. A sértett halálát heveny külső és belső elvérzés folytán bekövetkezett keringés-összeomlás okozta. A vádlott miután szembesült tettével, mértéktelen italozásba fogott, és folyamatosan ittas volt, botrányosan viselkedett április 6-án 8:45 órakor bekövetkezett elfogásáig. F.E. már április 3-án 10:30 órától folyamatosan hívta a vádlottat, de sikertelenül, végül április 5-én tett eltűnés miatti bejelentést.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizárta.

Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)481-7354
Ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: