P.L. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 8. szerda, 10:00
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel, több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltött személy, védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1970) és Sz. J. L. sértett között viharos szerelmi kapcsolat volt, 2015. július 26-án közös gyermekük született. A vádlott gyakran kifogásolta a sértett korábbi kapcsolatból született gyermekeinek életmódját, illetve féltékeny volt és italozó életmódot folytatott. Mivel a vádlott és a sértett kapcsolata megromlott, a vádlott 2016. május 5-én a sértett házából elhozta az ingóságait, veszekedve a sértettel, ennek során rendőri intézkedésre is sor került. A sértett házában tartózkodott aznap a sértett 4 gyermeke, valamint M. J.-né P. D és P. Z. sértettek is. A sértettek 23 óra 30 perc körül feküdtek le aludni. Éjfél után a vádlott ittas állapotban ment a sértett házához azzal a céllal, hogy motorbenzinnel a házat lelocsolja és a benne lévő személyekre rágyújtja. Ezért a vádlott a teraszon lévő bútorokat és az ott kiterített ruhákat motorbenzinnel lelocsolta és felgyújtotta, majd a terasz ajtaját berúgta és a házba behatolt, a nappaliban lévő asztalt felrúgta és a járólapra is benzint locsolt, majd meggyújtotta. Ezt követően berontott M. J.-né P. D és P. Z. sértettek szobájába, kiabált és lökdösni kezdte őket. Sz. J. L. sértett két gyermeke kezdte el oltani a tüzet a nappaliban. A vádlott megütötte M. J.-né P. D. sértettet majd lökdösni kezdte Sz. J. L. sértettet és mindkettejük haját megtépte, közben azt kiabálta, hogy „büdös kurvák most megdöglötök, megöllek titeket, rátok gyújtottam a házat”. A vádlott megpróbálta megakadályozni, hogy a sértettek értesítsék a tűzoltókat. Miután a sértett egyik gyermeke a vádlottat meglökte, a vádlott kifutott a házból, miközben egy benzines palackot dobott be a nappaliba. A házban tartózkodó valamennyi személy el tudta hagyni az égő házat. Időközben a vádlott visszatért az égő házhoz és továbbra is agresszívan viselkedett, végül a helyszínre érkező rendőrök a vádlottal szemben testi kényszert alkalmaztak és előállították. A vádlott a cselekményét abba belenyugodva követte el, hogy a házban tartózkodók tűzhalált szenvedhetnek, amely nagy szenvedésérzettel járó halálnem.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel, több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltött személy, védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és rongálás bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést az emberölés bűntettének tárgyában felmentés érdekében.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: