P. Gy I. r. és G. I. II. r. vádlottak

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 7. csütörtök, 10:30
Ügy tárgya: 
Emberrablás bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható!

Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

I. Az I. r. vádlott (1943) 2013. augusztus 1-jén indulatos állapotba került, mivel szomszédja értesíteni akarta a rendőrséget az I. r. vádlott engedély nélküli tűzgyújtása miatt. Ezért az I. r. vádlott a szomszédját leszúrással fenyegette meg, majd felé egy késsel szúró mozdulatot tett, ezért őt a sértett 2013. augusztus 5-én feljelentette és joghatályos magánindítványt tett.

II. 2014. április elején S. A. és Sz. T. sértettek több alkalommal kértek kölcsön pénzt az I. r. vádlottól, aki a sértettektől 27.000,- Ft összegű tartozást tartott nyilván. A kölcsönt a felek szóban kötötték. Az I. r. vádlott ezt követően többször hívta telefonon a sértetteket a nap minden szakában, hogy visszakapja a pénzét, a sértettek azonban nem fizették meg a tartozásukat.

Az I. r. vádlott megkérte a II. r. vádlottat (1973), aki ismerte Sz. T. sértettet, hogy segítsen neki visszaszerezni a pénzét. A II. r. vádlott azt mondta a sértettnek, hogy munkát tud szerezni részére, ezért találkozót beszéltek meg 2014. május 8-ára 17 órakor a várpalotai buszpályaudvarnál. A sértettek megjelentek a megbeszéltek szerint két kiskorú (9 és 11 éves) gyermekükkel. A helyszínen az I. r. vádlott autójánál már várták a vádlottak a sértetteket. Mikor a sértettek látták, hogy az I. r. vádlott is jelen van, Sz. T. sértett el akart menekülni, azonban a II. r. vádlott megfogta S. A. sértett karját, hogy őt visszatartsa, így Sz. T. sértett is a helyszínen maradt. Mivel a sértettek féltették a gyermekeiket és magukat is, így együtt maradtak az I. r. vádlott autójánál. A II. r vádlott megragadta Sz. T. sértett bal karját és az autó hátsó ülésére lökte, majd beült mellé. Az I. r. vádlott az első ülésen tartózkodott. A vádlottak ezután felszólították S. A. sértettet, hogy adja írásba, hogy tartoznak 27.000,- Ft-tal az I. r. vádlottat, és közölte, hogy addig nem hagyhatják el a helyszínt, amíg ezt meg nem teszi. S. A. sértett ekkor leírta egy papírra azt amit az I. r. vádlott diktált. Ezt követően a II. r. vádlott közölte a sértettekkel, hogy amennyiben határidőre nem fizetnek, akkor mind a négyen a gyermekekkel együtt el lesznek ásva. A fenyegetést követően a vádlottak a helyszínt együtt hagyták el.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett emberrablás bűntette és zaklatás vétsége miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A II. r. vádlottat a bíróság 2 rendbeli társtettesként elkövetett emberrablás bűntette miatt szintén 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és a védőik felmentésért, illetve enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu
(30)481-7354

Eljáró bíróság: