G. M. I. r. vádlott és 9 társa

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 25. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános tárgyalás, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Székesfehérvári Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A bíróság 11 tényállási pontban állapította meg a vádlottak és ismeretlen társaik által elkövetett cselekményeket. 2012. október és 2013. február között több rablási cselekményt követtek el a vádlottak, amelyek közül némely bűnszövetségben és csoportosan valósult meg. Magánlaksértés, valamint személyi szabadság megsértésének bűntettében is bűnösnek találta a vádlottakat a bíróság. A megállapított tényállás szerint a vádlottak éjjel követték el a cselekményeket, célzatosan idős, magatehetetlen, koruknál, állapotuknál fogva mozgásában korlátozottak házába betörve és több helyszínre magukkal vittek az ellenállás letöréséhez szükséges eszközöket, így például maszkot, sokkolót, fegyvert, fegyvernek látszó tárgyakat használtak. Az elkövetés helyei: Ercsi, Besnyő, Dunaújváros, Baracska és Érd. Több cselekménynél bántalmazták a vádlottak a sértetteket, előfordult, hogy megkötözték az idős sértettet. A rablások során pénzt és ékszereket tulajdonítottak el a vádlottak, 1.081.000,- Ft kárt okozva a sértetteknek.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat mint többszörös visszaesőt 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy az I. r. vádlott feltételes szabadságra a büntetés négyötöd részének kitöltését követő napon bocsátható. A II. r. vádlottat a bíróság 7 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a II. r. vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A III. r. vádlottat a bíróság 4 év 9 hónap fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a III. r. vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A IV. r. vádlottat a bíróság 4 év 6 hónp fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a IV. r. vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Az V. r. vádlottat a bíróság 4 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy az V. r. vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A VI. r. vádlottat a bíróság 4 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a VI. r. vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A VII. r. vádlottat a bíróság 1 év 10 hónap fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A VIII. r. vádlottat 4 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a VIII. r. vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A IX. r. vádlottat a bíróság 3 év 2 hónap fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a IX. r. vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A X. r. vádlottat a vád alól felmentette.
Az ítélet ellen az I. r. vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, míg a VIII. r. vádlott védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: