S. Z. I. r. és J. D. II. r. vádlottak

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 30. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános tárgyalás, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
W. R. korábban 2,5 éven keresztül a II. r. vádlott (1975) barátnője volt. 2014. szeptemberétől már az I. r. vádlottal (1985) élt élettársi kapcsolatban, azonban a II. r. vádlottal sem szakította meg teljesen a kapcsolatot, barátok maradtak, rendszeresen telefonáltak és üzenetet váltottak. A vádlottak féltékenyek voltak egymásra. Az I. r. vádlott tisztázni kívánta, hogy a II. r. vádlott miért zaklatja az exbarátnőjét, ezét személyes találkozót kezdeményezett. A vádlottak 2015. március 16-án éjjel találkoztak Tatán egy parkolóban. Aznap a II. r. vádlott és W. R. (az I. r. vádlott barátnője) folyamatos telefonos kapcsolatban voltak. A vádlottak a parkolóba kísérettel, autóval érkeztek. Rövid szóváltást követően egymásnak estek, dulakodtak, miközben az I. r. vádlott a ruházatából előkapta a fekete színű harci kését és az őt ütlegelő II. r. vádlott feje felé szúrt, de nem találta el, mivel a II. r. vádlott védekezésként az arca elé emelte a karjait. Ezt követően az I. r. vádlott a mellkasának bal oldalán kezdte szurkálni a felemelt kezű II. r. vádlottat (6 alkalommal), aki közben ököllel, nagy erővel legalább egyszer arcon ütötte, majd az ettől lerogyó I. r. vádlottat legalább egyszer nagy erővel arcon is rúgta, végül mindkét vádlott harcképtelen állapotba került.
A II. r. vádlott sérülései életveszélyesek voltak, mivel 10 cm mélyen a mellüregbe hatoltak, a tüdejét is megsértették.
Az I. r. vádlott arcsérüléseket szenvedett, mindkét oldali arccsontja szilánkosra tört, maradandó fogyatékosság hátrahagyása nélkül 8 hét alatt gyógyult.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy az I. r. vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A II. r. vádlottat mint többszörös visszaesőt testi sértés bűntette miatt 2 év 4 hónap azzal, hogy a II. r. vádlott legkorábban a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen az ügyész az I. r. vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: