P. G. J. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2018. február 1. csütörtök, 10:45
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1958) letartóztatásáig közösen nevelte feleségével nagykorú autista gyermekét. A vádlott 2014 decemberében szerelmi viszonyt létesített a velük régóta egy társasházban élő, 26 évvel fiatalabb S. Sz. sértettel, akivel a vádlott egyik rokonának lakásán találkozgattak. A vádlott és a felesége 2015 márciusában adták be a válópert, a vádlott májusban eljegyezte a sértettet. A válás elhúzódott, így a sértett 2015 augusztusában megszakította a vádlottal a kapcsolatot. A vádlott kérésére 2016 januárjától még többször találkoztak a sértettel. Az utolsó találkozóra 2016. március 28. napján került sor, amikor a sértett közölte a vádlottal, hogy valóban utoljára találkoznak, mert új kapcsolata van a sértettnek. A vádlott és a sértett alsóneműre vetkőztek, ekkor a vádlott az elrejtett 12 cm pengehosszúságú tőrkéssel szemből közepes erővel mellkason szórta a sértettet, majd többször, közepes és nagy erővel hasba és mellkason szúrta a sértettet. Az erősen vérző sértett védekezett és próbált kimenekülni a lakásból, mikor kijutott a lépcsőházba, a vádlott utána ment és egy gitárral többször fejbe ütötte. Miután kijutott az utcára a sértett, egy parkoló autóban ülő házaspártól kért segítséget, akik mentőt hívtak, így sikerült megmenteni a sértett életét, akin életmentő műtétet hajtottak végre a kórházban. A sértett összesen 14 szúrt, metszett sérülést szenvedett a törzsén, mellkasán és karjain.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 11 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, a vádlott és védője részben a minősítés megváltoztatása, részben enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: