S. L. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2018. február 8. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános tárgyalás, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1969) Győrben szeretett volna elhelyezkedni, a párjával összeköltözni, azonban ott lakóhellyel nem rendelkezett. Ezért felkereste gyerekkori ismerősét G. P. sértettet, aki korábban már kisegítette a vádlottat lakóhellyel. A sértett szívességi lakáshasználóként befogadta a vádlottat 2016 őszén. A vádlott tudta, hogy a sértett a saját neméhez vonzódik. A vádlott és a sértett is alkoholizáló életmódot folytatott, amelynek során a sértett ittas állapotban többször próbált szexuálisan közeledni a vádlotthoz, aki ezt elhárította. Ennek ellenére a vádlott nem költözött el, azonban ezen közeledéseket pár alkalommal úgy torolta meg, hogy nyakon vágta a sértettet, amit a sértett ilyenkor felrótt a vádlottnak, hogy hálátlan. A vádlott talált munkát, amit közölt a sértettel, ahogyan azt is, hogy a munkába lépéssel egyidejűleg elköltözik a lakásból. A vádbeli cselekmény napján a sértett és a vádlott is egész nap italozott, így estére mindketten erősen alkoholos állapotba kerültek. A sértett este ismét szexuális ajánlatot tett a vádlottnak, többször próbálkozott nála. A vádlott emiatt dühös, indulatos állapotba került és bal könyökével erőteljesen megütötte a sértett oldalát, aki a hűtőszekrénynek esett. A sértett tovább próbálkozott, erre a vádlott nagy erővel, ököllel ütötte a sértettet, aki hátrálni kezdett, de többször elesett. A vádlott tovább ütötte a sértettet, aki ismét elesett, de a vádlott nem hagyott fel a cselekményével és testszerte ütlegelte nagy erővel, ököllel a sértettet a mellkasán, illetőleg a fején is, valamint a nemi szervén, végtagjain. A vádlott mikor látta, hogy a sértett nem mozdul, kiment a konyhába, cigarettát töltött, majd miután ránézett a még életben lévő és a szobában nyöszörgő sértettre, elment sétálni. Ez követően a sértett rövid időn belül elhalálozott. Ha a vádlott értesítette volna a mentőket, a sértett élete megmenthető lett volna. A vádlott több mint egy órát volt távol, italozott, majd visszatért a lakásba. Mikor látta, hogy a sértett már nem él, értesítette a rendőröket, de magát mentő hamis információkat szolgáltatott nekik. A 70 éves sértett halálának oka légzési elégtelenség volt, amelyhez a többszörös bordatörés, tüdőt sértő sérülés, tüdőzúzódás vezetett.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható.
Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és a védő eltérő minősítés megállapítása és enyhítés érdekében fellebbezett.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: