K. E. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 11. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott személygépkocsival közlekedett a 85-ös számú főúton, a jobb oldali első ülésen feleségét, K.E-né sértettet utasként szállította. A vádlott a balesetet megelőzően néhány perccel észlelte, hogy nehezen tudja nyitva tartani szemét, ezt jelezte a feleségének, valamint azt is, hogy az első megfelelő helyen meg fog állni. Ennek ellenére tovább közlekedett a gépkocsival. A vádlott fennálló betegsége (súlyos fokú alvási apnoé miatti napközbeni aluszékonyság szindróma), valamint a kettős fronthatás miatt érvényesülő paraszimpatikus idegrendszeri aktivitás fokozódása miatt – melyről a vádlottnak nem volt tudomása - egy pillanatra elaludt. Az emiatt irányítás nélkül maradt gépjármű kezdett áttérni a menetiránya szerinti bal oldalra. A vele szemben közlekedő P.T. a veszélyhelyzetet észlelve fékezést és balra kormányzást alkalmazott, de ennek ellenére az ütközést elkerülni nem tudta, a gépjárműve jobb oldali elejével nekiütközött a vádlott által vezetett gépjármű jobb oldali elejének. A baleset következtében K.E-né olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét veszítette.

Az elsőfokú bíróság K.E. vádlott (1942) bűnösségét 1 rb halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében állapította meg, ezért 1 év fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 3 év közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és védője felmentés iránt jelentett be fellebbezést.
A másodfokon eljárt Győri Törvényszék a tényállást annyiban módosította, hogy a vádlott a vezetést abban a tudatban kezdte meg, hogy vezetésre alkalmas állapotban van, éjszaka megfelelően kipihente magát. A baleset oka az volt, hogy a vádlott előre nem látható és ismerhető betegsége miatt elalvása folytán tudatvesztéses állapotba került, emiatt nem tudta kontrollálni a gépjármű vezetését, ezért terhére KRESZ szabályszegés nem állapítható meg. Ezek alapján a Győri Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és a vádlottat az ellene emelt vád alól felmentette.

Az ügyész a másodfokú ítélet megváltoztatása, és a vádlott bűnösségének megállapítása, valamint vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést a Győri Ítélőtáblához.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: