Kassai Viktor felperes Lipták Zoltán alperes

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 27. csütörtök, 10:00
Ügy tárgya: 
Személyiségi jog megsértése
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Polgári
Összegzés: 

Nyilvános tárgyalás, határozathirdetés várható
A felperes 1999 óta játékvezető a labdarúgó NB I-ben, 2003 óta a FIFA nemzetközi játékvezetői keretének tagja.
2017. április 29-én a felperes volt a játékvezetője Diósgyőr-Vasas NB I-es bajnoki labdarúgó mérkőzésnek. A mérkőzés második félidejében a felperes szabálytalanság miatt kiállította az alperest, aki kiállítását követően elindult a felperes felé, agresszíven kérdőre vonta, szidalmazta őt, az alperest csapattársai fogták le és vezették el a felperes közeléből. Az alperes kiállítása miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága 2017. május 9-én fegyelmi tárgyalást tartott. Az alperes a fegyelmi tárgyaláson a mérkőzésen történtekről – egyebek mellett – úgy nyilatkozott, hogy a mérkőzést vezető játékvezető színes bőrű csapattársa felé azt a kijelentést tette többször, hogy "Shut up negro, faszszopó geci vagy!". A fegyelmi tárgyalás jegyzőkönyvéhez csatolták a mérkőzésen játszó Patrick Mevoungou Mekolou nyilatkozatát, amely szerint a felperes a hivatkozott mérkőzésen legalább négy alkalommal, amikor szabálytalanságot fújt vele szemben azt mondta "Shut up negro!", majd az alperes kiállítása után ismét sértő mondatot mondott személyére, melyet a nyelvi hiányosságai miatt nem tudott tökéletesen idézni. A Magyar Labdarúgó Szövetség mérkőzéssel kapcsolatos információk és felvételek vizsgálata alapján arra a megállapításra jutott, hogy "rasszista kijelentés nem volt észlelhető", egyéb súlyosan sértő kijelentés elhangzása nem bizonyítható, így a felperessel szemben fegyelmi eljárást nem kezdeményeztek.

A felperes kereseti kérelmében annak megállapítását kérte, hogy az alperes megsértette a jó hírnévhez való jogát azzal, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága előtt valótlan tényt állított, és kérte az alperes kötelezését 500.000 Ft összegű sérelemdíj megfizetésére.

Az első fokon eljáró Győri Törvényszék megállapította, hogy az alperes megsértette a felperes jóhírnévhez való jogát, és kötelezte 400.000 Ft sérelemdíj megfizetésére.
Az ítélet ellen az alperes terjesztett elő fellebbezést, melyben az elsőfokú ítélet részbeni megváltoztatását, a felperesi sérelemdíj követelésének elutasítását kérte.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: