M.Sz.I. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2019. július 10. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Életveszélyes sérülést okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Szombathelyi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1969) a hozzátartozója által lakott ház udvarán tartotta rottweiler fajtájú kutyáját. Ez a ház két utca által határolt, az egyik oldalon a kerítés magassága 1,2 méter, és egy részében villanypásztorral védett, a másik oldalon betonkerítés, gazdasági épületek és egy három részből álló drótfonatú kapuval, melynek középső elemének alján lyuk volt, amelyről a vádlott is tudomással bírt, azonban azt – a falubeliek többszöri figyelmeztetése ellenére – nem javította meg.
2018. május 26. napján A.A. sértett ismerősével egy kutyát sétáltatott. Amikor a vádlott háza elé értek, az addig csak ugató rottweiler átugrott a kerítésen, és jobb alkarján megmarta a sértettet és a kutyáját is. A támadásnak egy ismeretlen férfi vetett véget, aki egy gereblyével elkergette a vádlott kutyáját. A sértett a jobb alkarján sérült meg, sérülésének tényleges gyógytartama 14 nap volt.
2018. október 20. napján délután B.B. a játszótérről vitte haza a 2 éves C.C. sértettet. Útjuk a vádlott háza mellett vezetett, mikor a Rottweiler kiszökött a drótfonatú kapu alján lévő lyukon, és C.C. sértettre támadt. B.B. a gyermeket az ölébe vette, de a kutya kitépte a kezéből, és a földön több ízben megharapta. A közeli házukból kifutott a gyermek édesanyja, aki a gyermeket felkapta és a házuk felé futott vele. A kutya eközben is támadta őket, egy ízben belemart az anya jobb felkarjába, mely sérülése 21 nap gyógytartamú. A gyermek sérülése jelentős vérveszteséggel járt, tényleges gyógytartama 45 nap, azonban közvetett életveszélyes sérülés, amelynél akár halálos eredmény keletkezésének reális lehetősége is fennállt.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat 1 rendbeli életveszélyes sérülést okozó testi sértés vétsége, és 2 rendbeli súlyos testi sértés vétsége miatt 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett - fogházbüntetésre és 400.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.
Az ítélet ellen a vádlott és védője a tényállás részbeni téves megállapítása miatt, valamint részbeni téves minősítés miatt enyhítésért és a bizonyítási indítványa elutasítása miatt is fellebbezést jelentett be.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: