B.ZS. I. r., C.F. II. r., K.R. III. r. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 16. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Szombathelyi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

Az I. r. vádlott (1990), a II. r. vádlott (1984), III. r. vádlott (1995), a sértett és X.Y. tanú 2017. április 24. napján egy zárkában került elhelyezésre a büntetés végrehajtási intézetben. II. r. vádlott rövid idő elteltével több alkalommal elvette a sértett ételét. Mivel a sértett ez ellen nem tiltakozott, I-II. r. vádlott elkezdték a sértettet „csicskáztatni”. Kimosatták vele ruháikat, vizet hozattak maguknak, és ha ezt a sértett nem azonnal teljesítette, pofont kapott tőlük.
Később a sértett bántalmazásai egyre agresszívabbak lettek, mivel azokat nem jelezte az őröknek, és ellenállást sem fejtett ki.
2017. május 2. - május 11. között a három vádlott ököllel felváltva ütötték a sértett bordáit. Egy 5 literes műanyag vödröt vízzel teletöltöttek, majd arra kényszerítették a sértettet, hogy azt igya meg. Ha abbahagyta az ivást, elkezdték a combját és gyomrát ütni. Ezt követően I. és III. r. vádlott cigaretta csikkeket etettek vele, majd a wc-be hányó sértettet kényszerítették, hogy hányadékát igya meg. Miután a vádlottak látták, hogy milyen rosszul van a sértett, I. r. vádlott megkérte X.Y. tanút, hogy írjon egy kérelmi lapot a sértett nevében, hogy tegyék át egy másik zárkába, mivel megváltoztak a dohányzási szokásai. E kérelem miatt a május 17-én helyezték volna át a sértettet, azonban erre halála miatt már nem került sor.
Május 12-14. között tovább folyt a sértett bántalmazása, a vádlottak a nyakát és a tarkóját ütötték ököllel 15-20 alkalommal. Ezután a sértettet a földön az ágyhoz kikötözték, majd folyamatosan egymást felváltva ugráltak a sértett testén, majd egy órán keresztül felváltva ütötték gyomorszáját és bordáit. Egy székre ültetve addig fojtogatták, míg a sértett elájult, akit veréssel magához térítettek, majd tovább fojtogatták. I. r. vádlott a felmosófej darabjainak megevésére kényszerítette a sértettet, majd a vacsorát követően a vádlottak legalább 20 alkalommal felváltva ájulásig fojtogatták.
A sértett 2017. május 14. napján reggel 6-7 óta közötti időben el hunyt.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I-III. r. vádlottat 1 rendbeli különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt mint társtettest, 1 rb testi sértés bűntette miatt mint társtettest, I-II. r. vádlottat 1 rb folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntette miatt mint társtettest ítélte bűnösnek, ezért a vádlottakat életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját I. r. vádlott esetében 33 évben, II. r. vádlott esetében 30 évben, III. r. vádlott esetében 27 évben határozta meg.
Az ítélet ellen az ügyész által mindhárom vádlott terhére súlyosításért, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjának hosszabb tartamban történő meghatározása végett jelentett be fellebbezést. Az I. r. vádlott és védője a bűncselekmények téves minősítése és enyhítés végett, II. r. vádlott és védője felmentésért, III. r. vádlott és védője felmentésért, illetve bűnösség megállapítása esetén eltérő minősítés iránt jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő, Győri Ítélőtábla
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: