J.I. I. r., T.L. II. r., R.J. III. r., O.T. IV. r. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 3. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Pécsi Törvényszék - megismételt elsőfokú eljárásban - a következő tényállást állapította meg:

1) A 71 éves özvegy A.A. sértett környezetében ismert volt, hogy jó anyagi körülmények között él, aranyból készült ékszereit rendszeresen viselte. III. r. vádlott (1983) a sértett szomszédságában lakott. I. r. (1989) és II. r. (1990) vádlottak 2010. november 5-én este elmentek III. r. vádlotthoz, ahol közösen marihuánát szívtak, melytől bódult állapotba kerültek. A vádlottak valamelyike megszerezte a sértett háza bejárati ajtajának kulcsát, mellyel 22-23 óra közötti időben oda bementek, azért hogy onnan értékes tárgyakat és pénzt hozzanak el. II. r. vádlott az indulás előtt egy sodrófát vett magához. A sértett észlelte, hogy idegenek vannak a lakásában, kiabálni kezdett velük. Ekkor II. r. vádlott sodrófával megütötte a sértett arcát, III. r. vádlott pedig ököllel bántalmazta őt. A vádlottak valamelyike egy éllel, illetve heggyel rendelkező tárggyal a sértett fejét több helyen megszúrta. A sértett a padlóra esett, ahol tovább bántalmazták. A vádlottak magukhoz vettek több értékes tárgyat, arany ékszereket és készpénzt is, majd a sértettet a szobában hagyva, a bejárati ajtót bezárták és távoztakA szomszédok több napig nem látták a sértettet, ezért értesítették a rendőrséget, akik megtalálták a sértett holttestét.
2) B.B. sértett előzetes letartóztatásban volt a büntetés-végrehajtási intézetben, később egy zárkába került III. r. és IV. r. vádlottal. 2012. szeptember 6-án a sértett csomagot kapott, melynek egy részét megosztotta zárkatársaival. Másnap, míg az udvaron sétán volt, zárkatársai átnézték a szekrényét, III. és IV. r. vádlott szétosztották annak tartalmát. A sértett emiatt felháborodott, szólni szeretett volna az őrszemélyzetnek, azonban ebben a vádlottak megakadályozták. IV. r. vádlott a sértettet az arcán ököllel több alkalommal megütötte, III. r. vádlott többször megrúgta bordáit. A sértettet ezután közölte a jelenlévőkkel, hogy ezt már nem bírja tovább, meg akar halni. IV. r. vádlott a lepedőjéből csíkokat tépett, bevizezte azt, majd „kötelet” sodort belőle, és egy hurkot kötött rá, majd azt az ágyon ülő sértett nyakára helyezte. IV. r. vádlott az emeletes ágy harmadik, legfelső szintjére felmászott, a lepedőcsíkkal nagy erővel felfelé kezdte húzni a sértettet. A sértett megijedt, védekezni próbált, azonban III. r. vádlott megakadályozta, hogy a sértett lábaival valamelyik ágyra állhasson. A sértett kb. 5 másodpercig lógott a levegőben. A zárkafelelős ekkor rájuk szólt, hogy fejezzék be a sértett bántalmazását, melynek a két vádlott eleget tett. Másnap, amikor a zárkatársai a szabad levegőn tartózkodtak, a sértett jelezte az előző este történteket a szolgálatot teljesítő börtönőrnek, majd a sértettet orvosi vizsgálatra szállították. A bántalmazás következtében a sértett orrcsonttörést szenvedett.
A fenti tényállások alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat mint bűnsegédet, II. r. vádlottat mint társtettest nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt, III. r. vádlottat mint társtettest több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, 1 rendbeli testi sértés bűntettében, 1 rendbeli lopás vétségében, IV. r. vádlottat mint társtettest emberölés bűntettének kísérletében, 1 rendbeli testi sértés bűntettében, 1 rendbeli lopás vétségében ítélte bűnösnek, ezért
- - I. r. vádlottat 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható.
- - II. r. vádlottat mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélete azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.
- - III. r. vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja 30 év.
- - IV. r. vádlottat mint többszörös visszaesőt 12 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.
Az ítélet ellen az ügyész I. r. és IV. r. vádlott terhére, a kiszabott büntetések súlyosítása iránt jelentett be fellebbezést. I. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, II. r. vádlott és védője felmentésért, III. r. és IV. r. vádlott és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: