Gy.V.M. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 20. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1991) és a sértett féltestvérek, édesapjukkal 2018. januárjában együtt éltek egy családi házban. A vádlott és a sértett alkoholista életmódot folytatott, ittas állapotukban rendszeresen veszekedtek és bántalmazták egymást. 2018. január 12-én a testvérek jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztottak, és 17-18 óra közötti időben összevesztek, majd I. r. vádlott megütötte a sértettet, akinek arca vérezni kezdett. Ezt követően az erősen ittas sértett a ház több részében is megfordult, mindenhol vérnyomot hagyva maga után. A vádlott mindenhova követte őt, többször megütötte és ellökte. A sértett a konyhában hanyatt esett, koponyáját a konyha kemény burkolatának csapta. Ezt követően a vádlott legkevesebb három alkalommal a sértett téli ruházattal fedett felső testét nagy erővel megtaposta. A sértett ekkor már eszméletlen állapotban volt. A vádlott apja felszólítására a sértettet a szobában az ágyra fektette, betakarta. A sértett ekkor még nyöszörgött, a fejét is megmozdította. Másnap hajnal 1 óra körüli időben a vádlott azzal ébresztette fel apját, hogy nézze meg, mi van a sértettel, mert nem hallja a légzését. Miután az apa a nyaki verőeret sem találta és a test is hideg volt, szólt fiának, hogy hívjon mentőt.
A mentőszolgálat 1:39 órakor ért a helyszínre, a mentőtiszt megállapította, hogy a sértett már kb. 6-8 órája halott volt.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt ítélte bűnösnek, ezért 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja a büntetés kétharmad részének kitöltését követő nap.
Az ítélet ellen az ügyész további minősítő körülmény megállapítása, a büntetés súlyosítása és elkobzás érdekében jelentett be fellebbezést. A vádlott és védője a bűncselekmény enyhébb minősítése és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: